Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a avertizat, ieri, la Radio Guerrilla, ca o eventuala cota redusa de TVA la produsele alimentare de baza ar putea obliga autoritatile sa majoreze cota standard a impozitului de la 19% la 21% sau 22%. "Avem un
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a avertizat, ieri, la Radio Guerrilla, ca o eventuala cota redusa de TVA la produsele alimentare de baza ar putea obliga autoritatile sa majoreze cota standard a impozitului de la 19% la 21% sau 22%. "Avem un sistem de taxare care a acordat acest avantaj populatiei (n.r. cota unica de impozitare a veniturilor de 16%) si dorim sa mentinem TVA asa cum este. Sa reducem cota la unele produse si eventual sa fim nevoiti sa marim cota de TVA la 21 sau 22% la altele ca sa compensam pierderea de 0,7% la venituri, mi se pare inutil", a afirmat Vladescu. Reamintim, plenul Senatului a aprobat, recent, propunerea Partidului Conservator de reducere la 9% a cotei de TVA pentru alimentele de baza: lapte, paine, oua, zahar, ulei, carne, peste si orez. Ministrul Vladescu a reafirmat ca masura aprobata in Senat nu are nici o legatura cu strategiile economice sau cu incercarea de a sprijini efectiv populatia. "Experienta spune ca se ieftinesc produsele, eventual intr-o prima faza, dupa care preturile se reajusteaza la nivelul cel mai de sus posibil. Deci, daca cineva putea sa vanda painea cu 100 de lei cu o cota 19%, o va vinde tot cu 100 de lei si cu o cota de 9%", a subliniat Vladescu. El a mai precizat ca Guvernul incearca sa mentina stabil sistemul de taxe si impozite, mentionand ca taxa unica de 16% a lasat un miliard de euro in buzunarul cetatenilor si al companiilor, fapt care a atras criticile reprezentantilor Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International. In plus, ministrul considera ca n-o sa cedeze nici una din companii acea diferenta de profit. "E un efort pe care noi il facem in mod constat. Stiti ca am fost criticati inclusiv de Presedintie pentru faptul ca avem probleme cu colectarea TVA si cu sistemele de colectare. Romania colecteaza mult mai putin decat trebuie din TVA. Incercam sa punem aceste sisteme la punct si, eventual, cand sistemele respective vor fi foarte bine puse la punct sa putem discuta de cote diferentiate care sa ne permita sa controlam sistemul de TVA atat de bine, incat posibile evaziuni fiscale pe care le poate genera sa nu apara", a mai spus ministrul Vladescu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.