Proiectul conservatorilor privind reducerea la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza - precum paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez, oua - a trecut de Senat. In principiu, aceasta ar trebui sa fie o veste buna.
Proiectul conservatorilor privind reducerea la 9% a TVA pentru produsele alimentare de baza - precum paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez, oua - a trecut de Senat. In principiu, aceasta ar trebui sa fie o veste buna. Pentru ca, spun initiatorii, in urma diminuarii cu zece procente a TVA pentru alimente vom putea manca mai ieftin si mai mult. "Dom' profesor" Dan Voiculescu ne asigura ca masura propusa de el va determina cresterea nivelului de trai si scaderea evaziunii fiscale. In aceste conditii, cum se explica scandalul iscat in Senat la adoptarea legii?
Tema reducerii TVA la alimente merita analizata din punct de vedere economic, dar si politic. Finantistii apreciaza ca masura face, incomparabil, mai mult rau decat bine. Prognozele arata ca, in urma reducerii cu zece procente a TVA va rezulta un deficit de aproximativ 0,8% din PIB - "gaura" ce va trebui umpluta tot prin eforturile contribuabililor mancatori de paine. Pe de alta parte, consumatorii nu pot avea certitudinea ieftinirii franzelei sau a oualor. Nimeni nu le poate garanta acestora ca proprietarii de brutarii si fermierii vor scadea automat pretul la produsele pe care le desfac. Mai la-ndemana le va fi sa bage in propriul buzunar cei 10% economisiti pe factura. Ca si lor le e foame. Apoi, nu este foarte clar daca aceasta reducere a TVA vizeaza numai produse gen "adidasi" de Crevedia sau se insinueaza si sub pielea somonului de Alaska - un obisnuit, nu-i asa, al cosului zilnic. Rezumand, potentialele efecte pozitive ale modificarii Codului fiscal in sensul dorit de PC sunt anulate, vorba ministrului Vladescu, de efecte perverse.
Stim ca motivele enuntate mai sus le-au fost prezentate conservatorilor inca de anul trecut, cand acestia se numeau umanisti si cautau febril idei care sa fie pe placul celor multi si creduli. Degeaba li s-a spus ca ieftinirea alimentelor ca urmare a reducerii TVA este o iluzie. Ca nici pesedistii, cei mai mari experti in exploatarea electorala a saraciei, nu si-au permis in timpul guvernarii sa riste o asemenea masura numai de dragul de a minti alegatorul infometat. Mai bine au dat pui congelati in ziua alegerilor decat sa scada TVA.
Conservatorii nu s-au lasat. Au introdus proiectul in Parlament pe nesimtite si iata-l votat. Cu sprijinul opozitiei si largul concurs al senatorilor PD, tot mai atinsi de boala copilariei feseniste. Practic, oamenii lui Boc au votat cot la cot alaturi de "solutia imorala" pe care mai ieri o invitau afara de la guvernare. Au sustinut o initiativa nerecomandata de Guvernul din care fac parte. Au incalcat, senin, atat protocolul Aliantei, cat si angajamentul Coalitiei, dupa care au fugit in teritoriu pentru a da vestea cea mare poporului: "Ba, v-am ieftinit mancarea! Paste fericit! Ne vedem la vot". In urma lor, Videanu a incercat sa dreaga busuiocul. Liderul PD si-a exprimat speranta ca eroarea care s-a produs la Senat "poate si trebuie" sa fie corectata de Camera Deputatilor, camera decizionala asupra acestei initiative. Dar nici un cuvant despre sanctionarea colegilor care au votat aiurea.
Poate ca cei 40% dintre romani care sustin crearea unei noi majoritati guvernamentale au dreptate. Alianta PNL-PD nu mai functioneaza si cu atat mai putin Coalitia de guvernare. Documentele care statueaza principiile si modalitatile de functionare a celor doua structuri politice sunt calcate in picioare zi de zi. "Respectarea si aplicarea deciziilor luate sunt obligatorii pentru toti demnitarii care reprezinta Coalitia". "Parlamentarii partidelor sau formatiunilor politice membre ale Coalitiei din fiecare Comisie parlamentara se vor consulta anterior sedintelor de Comisie, in vederea asigurarii sustinerii unei pozitii unitare si conform punctului de vedere al Guvernului". Povesti.
A inceput campania electorala si nimic nu mai sta in calea lor. Democratii plang pe umarul pensionarilor, conservatorii trambiteaza ieftinirea mancarii, liberalii mizeaza pe foamea de dreptate a anticomunistilor, iar udemeristii isi tin alegatorii in priza agitand proiectul minoritatilor si himera Tinutului Secuiesc. Dincolo, in Opozitie, pesedistii se reformeaza in frunte cu Vanghelie, tartorul economatelor. Peremistii tipa tot mai tare slogane nationaliste, de teama sa nu-i acopere Gigi Becali.
Scarbiti de atata demagogie si populism, alegatorii romani cauta alternativa. Si tot mai multi se indreapta spre zona nisipurilor miscatoare, acolo unde extremismul pare mai tentant decat democratia. In acest moment, cel mai vizitat site cu profil politic este www.nouadreapta.ro, pagina neo-legionarilor fiind accesata de mult mai multe ori decat cea a Guvernului. Cum ar fi sa sarbatorim intrarea in Uniunea Europeana in camasa verde?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.