BBC anunta crearea de catre Venezuela si Cuba a unei companii mixte avand drept obiectiv relansarea activitatii rafinariei cubaneze de la Cienfuegos. Construita cu ajutor sovietic, ea si-a incetat activitatea in 1991, o data cu dezmembrarea URSS, din
BBC anunta crearea de catre Venezuela si Cuba a unei companii mixte avand drept obiectiv relansarea activitatii rafinariei cubaneze de la Cienfuegos. Construita cu ajutor sovietic, ea si-a incetat activitatea in 1991, o data cu dezmembrarea URSS, din lipsa de materie prima. Conform acordului, incheiat recent, Venezuela va livra zilnic Cubei, spre rafinare, 70.000 de barili de petrol. Pentru reactivarea rafinariei, Venezuela s-a angajat sa investeasca initial circa 1 miliard de dolari. In societatea respectiva, firma de stat venezuelana PDVSA va detine 49 la suta din actiuni, restul revenindu-i statului cubanez. Prin dezvoltarea legaturilor sale cu Cuba, releva BBC, Venezuela spera sa reduca traditionala sa dependenta de Statele Unite. La inceputul lunii, Guvernul venezuelan a luat, in acelasi scop, o serie de masuri drastice, inclusiv preluarea controlului asupra a doua terenuri petrolifere aflate la momentul respectiv sub administrarea firmei franceze Total si a celei italiene Eni. De asemenea, luna trecuta, Guvernul venezuelan a cerut firmelor straine, intre care si British Petroleum, sa plateasca taxe mai mari pentru titeiul pe care-l extrage de pe terenurile Venezuelei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.