Introducerea taxei pe viciu ar putea crea presiuni inflationiste, avand in vedere ponderea ridicata detinuta de tigari in cosul utilizat la calculul preturilor de consum al populatiei, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR),
Introducerea taxei pe viciu ar putea crea presiuni inflationiste, avand in vedere ponderea ridicata detinuta de tigari in cosul utilizat la calculul preturilor de consum al populatiei, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Sunt ingrijorat de taxa pe viciu, uitandu-ma la ce pondere mare detin tigarile in preturile de consum, respectiv aproape jumatate din ponderea painii. O majorare de proportii a preturilor ne poate da peste cap prognoza noastra privind inflatia la sfarsitul anului. In gluma spus, ai senzatia ca in Romania se mananca tigari", a afirmat guvernatorul BNR. In cosul de consum utilizat de Institutul National de Statistica pentru calculul inflatiei, tigarile detin o pondere de 4%, in timp ce la paine procentajul este de aproape 8%. Isarescu a adaugat ca evolutia favorabila a preturilor in lunile februarie si martie nu reprezinta o garantie pentru continuarea dezinflatiei in ritmul dorit, deoarece exista inca potentiale socuri, in special din partea ofertei. In opinia guvernatorului BNR, rata inflatiei din ultimele doua luni, de 0,2%, indica o inflatie anuala de baza putin peste 2%, asupra careia este greu sa mai intervii. In acest caz, puseele inflationiste din segmentul preturilor administrate sunt greu de contracarat prin restrangerea cererii. BNR a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5% plus/minus un punct, in conditiile unei rate anaule in 2005 de 8,6%, usor peste intervalul de variatie stabilit pentru anul trecut. Dupa primele trei luni din 2006, rata anualizata a inflatiei a coborat la 8,4%, sustinuta de cifrele foarte bune pentru februarie si martie, cand preturile au urcat cu putin peste 0,2%.
De la 1 iulie cresc si accizele
Taxa pe viciu face parte din legile privind reforma in domeniul Sanatatii, care au fost aprobate de Parlament sub forma angajarii raspunderii Guvernului si se afla la promulgare. Taxa a fost stabilita la 10 euro/1.000 tigarete, respectiv 20 de eurocenti pentru fiecare pachet.
Suma s-ar putea regasi aproape integral in pretul final al pachetelor de tigari. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, arata, recent, ca ministerul pe care il conduce inclina spre varianta introducerii taxei pe viciu in cadrul accizei aplicate la aceste produse. Decizia va apartine Guvernului. In plus, de la 1 iulie, acciza pentru tigarete va creste, potrivit calendarului convenit cu UE, cu aproximativ 25%. Taxa de 9,1 euro/1000 tigarete plus 30% din pretul maximal de vanzare va fi mentinuta pana la jumatatea anului, cand urca la 11,47 euro plus 29%.
Potrivit Finantelor, influenta pe pachetul de tigarete va reprezenta o crestere de circa 600 de lei vechi, respectiv de la un pret cu amanuntul de 36.000 lei/pachet la un pret cu amanuntul de 36.600-37.000 lei/pachet.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.