Un cunoscut cotidian titra deunazi: "Si-au jurat credinta si s-au atacat dupa 10 minute"... Cine sa fie acestia? "Manastire intr-un picior, ghici ciuperca ce-i"? Democratii si liberalii din Romania. In care alta tara functioneaza maneta retinerii mai
Un cunoscut cotidian titra deunazi: "Si-au jurat credinta si s-au atacat dupa 10 minute"... Cine sa fie acestia? "Manastire intr-un picior, ghici ciuperca ce-i"? Democratii si liberalii din Romania. In care alta tara functioneaza maneta retinerii mai prost?
Liderii PNL si PD pareau, cu o saptamana in urma, ca au facut pace, angajandu-se sa mentina Alianta pana in 2008. "Am hotarat ca avem obligatia sa respectam protocolul (de colaborare) in litera si spiritul lui", declara domnul Videanu... Si totusi, invitati la emisiuni televizate, liberala Norica Nicolai, democrata Elena Udrea si liberalul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu au continuat sa se atace...
Desigur, intr-o democratie disciplina nu-i comparabila cu cea din Partidul Comunist; dar nu trebuie sa se ajunga la anarhie. Presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu a adoptat, de altfel, masuri disciplinare impotriva unor sefi de organizatii care au incalcat armistitiul convenit la centru. Totodata insa, biroul de presa al PNL a lasat sa se intelega ca liberalii vor riposta, daca vor fi atacati...
Cine poarta vina? Armistitiul este primejduit din mai multe cauze: lipsa spiritului de disciplina nu este singura, dar e cea mai importanta.
Ramas deocamdata pe dinafara, fostul ministru liberal al Justitiei, Valeriu Stoica, se razbuna pe partid; el ataca aproape zilnic tema "Patriciu". Episoade de tip "Patriciu" exista si in Franta, dar politicienii de acolo nu-si permit sa atace propriul partid, lasand aceasta misiune opozitiei. Conducerea liberala nu-si ingaduie, insa, masuri mai radicale, intrucat nu sta prea bine in sondaje...
Pe de alta parte, nu-i usor sa colaborezi cu un aliat autoritar cum este domnul Basescu. Domnul Basescu are nevoie mai curand de executanti, decat de parteneri. Or, liberalii nu accepta ca Basescu sa faca militarie cu ei. Dupa cum nu agreeaza alianta de facto dintre Valeriu Stoica si PD.
Si asa se face ca domnul Valeriu Stoica denunta adeptii domnului Tariceanu ca gropari ai partidului. Adeptii lui Tariceanu - sprijiniti de masa partidului - se exprima identic despre domnul Stoica. Ce-i de facut? Deocamdata trebuie rabdare si analizarea situatiei.
La o analiza atenta, constatam deci nu una, ci doua linii de falie intre liberali si democrati. Doar teama de sanctiunea Uniunii Europene si a electoratului ii mai tine pe acestia in frau. Deocamdata, lipsa de intelepciune, ambitiile si intrigile covarsesc la ambele partide chiar interesele - cele pe termen scurt diferind de cele pe termen mai lung. De unde si haosul aparent... Spun "aparent" pentru ca economiei ii merge bine, dupa cum arata statisticile, in ciuda certurilor dintre politicieni, ceea ce constituie un plus pentru Guvernul actual.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.