Fostul sef al Sectiei militare din cadrul Comitetului Central al fostului PCR a fost audiat, ieri, in calitate de martor, de magistratii instantei supreme, in dosarul in care sunt judecati generalii (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac. A
Fostul sef al Sectiei militare din cadrul Comitetului Central al fostului PCR a fost audiat, ieri, in calitate de martor, de magistratii instantei supreme, in dosarul in care sunt judecati generalii (r) Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac. Acesta a precizat ca in decembrie 1989 a recomandat retragerea tancurilor din orasul Timisoara. Coman a declarat in fata judecatorilor, conform Mediafax, ca i-a rugat pe fostii generali Vasile Milea si Stefan Gusa sa retraga tancurile din oras, pentru ca altfel ar fi incalcat ordinele date de Nicolae Ceausescu. Potrivit acestor ordine, militarii puteau sa traga asupra demonstrantilor, dar doar la picioare, daca acestia nu ar fi incetat sa vandalizeze orasul. Coman a mai spus ca, la vremea respectiva, in Timisoara fusesera scoase 50 de tancuri, fiecare avand 50 de proiectile. Fostul sef al sectiei militare din Comitetul Central a precizat ca, fiind cel mai mare in grad, dar doar pe linie politica, nu avea dreptul sa dea ordine generalilor, motiv pentru care solicitarea sa a fost adresata ca rugaminte. Aceasta a fost respectata, motiv pentru care, a doua zi, a primit un telefon de la Elena Ceausescu care i-a reprosat retragerea tancurilor. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.