Problemele legate de canalul Bastroe si de proiectul privind Rosia Montana sunt "probleme interne" ale Romaniei, dar "atent monitorizate de Uniunea Europeana", a declarat, ieri, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, aflat la Bucuresti, info
Problemele legate de canalul Bastroe si de proiectul privind Rosia Montana sunt "probleme interne" ale Romaniei, dar "atent monitorizate de Uniunea Europeana", a declarat, ieri, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, aflat la Bucuresti, informeaza Mediafax. "La Rosia Montana trebuie avut grija, pentru ca a avut loc deja acel incident, acum cinci ani (n.r. - deversarea de ape cu cianuri la exploatarea aurifera de la Baia Mare, cand a fost poluat inclusiv fluviul Dunarea). Nu s-au facut evaluari asupra mediului, iar pana cand studiul de impact nu va fi finalizat, nu se poate vorbi de exploatare", a mai spus el, la dezbaterea intitulata "Provocari ale mediului inconjurator: Urmatorii pasi pentru Romania". "Ingrijorarile sunt justificate. Tehnologia cu cianuri este deosebit de periculoasa, iar firmele care utilizeaza aceasta tehnologie trebuie verificate atent, intotdeauna", a spus Dimas, precizand ca "tehnologia cu cianuri a creat probleme in mai multe tari ale lumii, in ciuda asigurarilor date de firmele care o utilizeaza". Dimas a mai dat exemplul unei incercari similare la o mina aurifera in Grecia, la Halkidiki, unde populatia s-a opus proiectului, iar investitorul s-a retras.
Mina aurifera mai sta
Ieri, un comunicat de presa al Centrului pentru Resurse Juridice, opozant al proiectului, anunta ca, in timpul unei intalniri cu comisarul european de Mediu, Stavros Dimas, ministrul roman al Mediului, Sulfina Barbu, a confirmat ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul de exploatare a aurului din Rosia Montana este suspendat. Aceasta inseamna ca EIM nu poate fi depus de catre compania miniera Rosia Montana Gold Corporation la Ministerul Mediului.
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a anuntat, ieri, ca, din iunie 2005, nu a mai parcurs nici o etapa in procedura de emitere a acordului de mediu, act indispensabil pentru realizarea investitiei de la Rosia Montana. In fapt, certificatul de urbanism pentru proiect a fost suspendat de Justitie, dupa care a expirat, ceea ce face imposibila orice actiune de avizare a proiectului. Ministerul a instiintat societatea ca este necesara obtinerea si depunerea unui certificat de urbanism valabil. In acest punct s-au terminat masurile intreprinse de Ministerul Mediului fata de proiectul de la Rosia Montana.
Proiectul minier de la Rosia Montana, preconizata a fi cea mai mare mina de aur din Europa, a generat reactii puternice din partea oponentilor. Pentru extragerea aurului si argintului de acolo se preconizeaza sa se utilizeze tehnologii pe baza de cianuri; populatia din zona trebuie stramutata, iar vestigii arheologice importante vor fi afectate. Proiectul este promovat de firma canadiano-romana Rosia Montana Gold Corporation (n.r. - 80% din actiuni detinute de firma canadiana Gabriel Resources si 20% detinute de societatea de stat Minvest Deva). (L.M.)
Bastroe ingrijoreaza Bruxelles-ul
Construirea canalului Bastroe reprezinta o chestiune foarte importanta si un motiv de ingrijorare, atat pentru pentru Bruxelles, cat si pentru tarile din regiune, a declarat, ieri, la Bucuresti, comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.
Rugat sa precizeze daca aceasta problema, care pune in pericol biodiversitatea Deltei Dunarii, a fost discutata in timpul convorbirilor avute cu oficialii de la Bucuresti, comisarul european a mentionat ca, din cate cunoaste, lucarile la Bastroe au fost oprite si, probabil, nu se vor relua. "Nu sunt foarte sigur, dar, din informatiile mele, s-a facut deja un studiu de impact care a constatat efectele nocive asupra mediului", a spus Stavros Dimas.
In acelasi timp, el a negat faptul ca, anterior vizitei sale in Romania, ar fi declarat ca Executivul UE are argumente suficient de puternice pentru a convinge Ucraina sa renunte la acest proiect. "Nu am spus ca Comisia Europeana are astfel de argumente, de a convinge Ucraina, ci ca stim ca se fac niste lucrari de conservare, in asteptarea raportului comisiei de evaluare, care nu a legitimizat acest proiect", a subliniat Stavros Dimas.
La randul sau, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a confirmat ca lucrarile la Bastroe au fost stopate, fiind asteptat raportul Comisiei de investigatii din cadrul Conventiei ESPO, care va clarifica impactul asupra mediului. "Nu exista o continuare a lucrarilor in teren, nu exista utiliaje pe teren. Speram ca Ucraina sa mearga pe un drum european si sa respecte conventiile internationale pe care le-a semnat, asa cum si noi facem acest lucru", a afirmat Sulfina Barbu. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.