Restaurantul catalan "El Bulli" din Barcelona a fost desemnat drept cel mai bun din lume, in urma unei evaluari realizate de o revista britanica, ce include in total 50 de localuri unde se mananca cel mai bine. Elita gastronomica mondiala este domina
Restaurantul catalan "El Bulli" din Barcelona a fost desemnat drept cel mai bun din lume, in urma unei evaluari realizate de o revista britanica, ce include in total 50 de localuri unde se mananca cel mai bine. Elita gastronomica mondiala este dominata de restaurante spaniole, frantuzesti si americane. "El Bulli" s-a aflat in fruntea clasamentului inca din 2002, primul an de aparitie al publicatiei "Restaurant Magazine" (realizatoarea clasamentului), doar anul trecut prima pozitie revenindu-i restaurantului londonez "The Fat Duck". Amplasat intr-un mic golf din Caja Montjoi, nordul Barcelonei, El Bulli este deschis doar sase luni pe an, din aprilie pana in septembrie, iar pentru anul in curs au fost rezervate toate locurile. Bucatarul-sef Ferran Adria, care este si proprietarul localului, este originar din Barcelona, iar preparatele sale sunt considerate ca facand parte din asa-numita "gastronomie moleculara" (o ramura relativ noua a artei culinare care este considerata o stiinta in adevaratul sens al cuvantului).
Celebrul bucatar catalan Ferran Adria si-a inceput activitatea la Hotel Playafels, din Ibiza, ca spalator de vase. Maestrul bucatar de aici l-a invatat ulterior tainele meseriei pe care el si-a perfectionat-o, reusind la numai 44 de ani sa devina unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai gastronomiei moleculare (noua tehnologie, cum ar fi de exemplu laserul, este folosita in scopul obtinerii unor preparate culinare cu totul iesite din comun - textura si gustul acestora fiind total diferite de cele traditionale). In meniul de anul trecut, "El Bulli" le oferea clientilor posibilitatea savurarii unei omlete "surpriza", care continea caviar cu pepene verde, fructul pasiunii, menta si parmezan in aspic. Un alt maestru al gastronomiei moleculare este bucatarul-sef de la "The Fat Duck", Heston Blumenthal, al carui restaurant a pierdut anul acesta pozitia de lider. Pe locul al treilea s-a clasat restaurantul parizian "Pierre Gagnaire", primul din cele 11 localuri franceze din top 50.
Cele mai bune zece restaurante din lume sunt: 1. "El Bulli", Spania; 2. "The Fat Duck", Marea Britanie; 3. "Pierre Gagnaire", Franta; 4. "French Laundry", Statele Unite - cel mai bun restaurant din America de Nord si Sud; 5. "Tetsuya", Australia; 6. "Bras", Franta; 7. "Restaurant Le Louis XV", Monaco; 8 "Per Se", SUA; 9. "Restaurante Arzak", Spania; 10. "Mugaritz", Spania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.