Coalitia socialist-liberala a premierului Ferenc Gyurcsany a obtinut 113 fotolii de deputat dintr-un total de 212 atribuite in primul tur al alegerilor legislative ce a avut loc duminica in Ungaria, potrivit rezultatelor oficiale date ieri publicitat
Coalitia socialist-liberala a premierului Ferenc Gyurcsany a obtinut 113 fotolii de deputat dintr-un total de 212 atribuite in primul tur al alegerilor legislative ce a avut loc duminica in Ungaria, potrivit rezultatelor oficiale date ieri publicitatii, Transmite Rompres. Partidul socialist (MSZP) al lui Gyurcsany cu 43,21% din voturi a obtinut 105 locuri in Parlament, a comunicat Biroul national electoral de la Budapesta. Liberalii maghiari (SDSZ) au reusit sa treaca de limita de 5% necesara pentru accederea in Parlament si au obtinut in nume propriu patru locuri in legislativul de la Budapesta.
Opozitia de dreapta (Fidesz) a fostului premier Viktor Orban a obtinut 42,93% din sufragii si 97 de locuri in Parlament. O alta formatiune, Forumul Democratic (MDF de centru-dreapta) a depasit cu putin limita celor 5%, obtinand doua locuri de deputati. Din cele 386 de locuri ale Parlamentului de la Budapesta, 110 vor fi atribuite in al doilea tur de scrutin, cu majoritate simpla in circumscriptiile individuale, iar restul mandatelor se vor imparti intre partide conform unui sistem complex de compensare.
Principalele forte politice din Ungaria angajate in competitia electorala au inceput ieri negocieri de asociere pentru castigarea celor 110 mandate locale si a altor 64 de pe listele compensatorii din turul al doilea al alegerilor parlamentare, care va avea loc peste doua saptamani, la 23 aprilie. Reprezentantul socialistilor, Ferenc Gyurcsany, s-a declarat foarte optimist in obtinerea victoriei in turul al doilea al alegerilor. (D.E.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.