Debitul maxim al viiturii de pe Dunare va fi atins astazi si maine, cand se vor inregistra 13.900 mc/s pe sectiunea Bazias, la intarea in tara, depasirea insemnata a mediei multianuale pentru luna aprilie, de 7900 mc/s, se arata intr-un comunicat al
Debitul maxim al viiturii de pe Dunare va fi atins astazi si maine, cand se vor inregistra 13.900 mc/s pe sectiunea Bazias, la intarea in tara, depasirea insemnata a mediei multianuale pentru luna aprilie, de 7900 mc/s, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Petre Stanciu, directorul |nstitutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, a declarat ca viitura, la debite mari, de 13.900 mc/s, se poate inregistra pana pe 15 aprilie. Se preconizeaza ca apele Dunarii sa mai creasca pe traseu, atingand 14.300 mc/s, la Turnu Magurele, si 14.500 mc/s la Calarasi, ca urmare a aportului de apa ce provine din raurile interioare, mai ales ca, pentru intervalul urmator, meteorologii prognozeaza ploi insemnate cantitativ. Stanciu a precizat ca aceste debite sunt unele "obisnuite", precum cele inregistrate la inundatiile din 1981 sau 1970. El a tinut sa atraga atentia ca cea mai vulnerabila zona este cea dintre Calarasi si Fetesti, care nu este protejata de diguri, si unde pot fi inundate si case. In rest, apele Dunarii vor afecta zonele dintre cursul fluviului si digurile de aparare, eventualele inundatii in afara acestor perimetre putand fi produse ca urmare a infiltratiilor.
Bresa prezidentiala
O bresa s-a produs, ieri, in digul Ciulinet - Isaccea, existand pericolul inundarii incintei piscicole din localitate si a catorva case, prin canalele de drenare, precizeaza un comunicat al MMGA. Bresa, cu o lungime de 12 metri, s-a produs prin desprinderea unei mase de pamant saturat cu apa, in apropierea portului Isaccea. Ieri, la inchiderea editiei, mare parte din bresa era inchisa, fiind inundate numai 100 ha de teren agricol, dar nici o casa. Premierul Tariceanu a fost informat personal de catre responsabili din domeniu. In schimb, presedintele Basescu a fost mai iute si a si plecat la Isaccea. Se pare ca presedintele si premierul isi disputa din nou inundatiile, la fel ca anul trecut.
Inchisoare pentru diguri
Un tulcean din comuna Maliuc risca pana la 20 de ani de inchisoare, dupa ce a spart un dig, informeaza Rompres. Conform declaratiei inspectorului principal Lucian Tugui, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, barbatul a fost surprins in timp ce incerca sa inunde un teren agricol. "Banuim ca dorea sa aiba apa pe terenul agricol pe care il detinea pentru a putea pescui, dar deocamdata cercetarile noastre nu s-au finalizat", a mentionat inspectorul principal Lucian Tugui. La randul sau, primarul comunei Maliuc, Manole Gheorghe, a afirmat ca bresa creata de consateanul sau a fost astupata deja, doar aici apa putand fi stapanita deocamdata.
Pagube de inceput
Tot in judetul Tulcea, 350 de gospodarii din comuna Maliuc, 500 ha de izlaz si 2615 ha de amenajari piscicole sunt amenintate de infiltratiile din digul de aparare impotriva inundatiilor. In Mehedinti, la santierul naval Severnav din Drobeta-Turnu Severin, lansarea unei nave este amanata de aproape trei saptamani din cauza cresterii nivelului Dunarii. Portul Bechet din sudul judetul Dolj care face legatura intre Romania (Bechet) si Bulgaria (Oreahovo) a fost inchis, ieri, dupa ce a fost inundat de apele revarsate ale Dunarii. Autoturismele si autovehiculele de mare tonaj au fost directionate catre porturile Calafat si Giurgiu.
Atentionare meteo
Meteorologii atentioneaza ca, in intervalul 11 aprilie ora 18.00 - 13 aprilie ora 9.00, in toata tara se vor inregistra ploi insemnate cantitativ. Potrivit unui comunicat al MMGA, aria ploilor va cuprinde toata tara, incepand din sud-vest. Din aceasta seara si pana maine seara, cantitatile de apa vor depasi 20 l/mp in Crisana, Maramures si Transilvania, iar in Banat, Oltenia si Muntenia local 30-35 l/mp. In dupa-amiaza de 12 aprilie si in cursul noptii urmatoare, ploi insemnate cantitativ (local peste 20 l/mp) vor fi posibile si in estul teritoriului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.