Parca niciodata vechiul dicton nu s'a adeverit mai clar, si nu s'a aratat mai plin de inteles ca in situatia actuala din Italia, Austria si Ungaria, privita in contextul politic al Europei.
In ultimele zile au avut loc la Roma intalniri intre d
Parca niciodata vechiul dicton nu s'a adeverit mai clar, si nu s'a aratat mai plin de inteles ca in situatia actuala din Italia, Austria si Ungaria, privita in contextul politic al Europei.
In ultimele zile au avut loc la Roma intalniri intre d-l Mussolini, Goebels si ambasadorul Ungariei la Roma, intrevederi la care au luat parte si reprezentantii Frantei si al Angliei.
Toate drumurile duc la Roma; se pare ca diplomatia suprema si impaciuitoare a lui Mussolini, recunoscut oficial si autorizat cu depline puteri, rolul sau in politica Europei ca om priceput si energic se impune cu nemarginita incredere din partea multor state.
De aceea putem spune fara sa gresim cu nimic ca Roma a devenit o adevarata Mecca diplomatica, unde vin din toate cele patru parti ale continentului nostru, sa afle povete si sa prinda nadejde toti marii nelamuriti in ale polirticei, reprezentanti mai mult sau mai putin importanti ai statelor dintre Marea Neagra si Oceanul Atlantic. Si de la noi a fost cineva, fara a da sfoara in tara si fara sa fie trimis de cineva anume, au fost doar ca sa vada cum le mai merge italienilor de cand sunt fascisti. Si pesemne ca s'au lamurit caci intorcandu-se in tara a lansat o circulara catre toti parlamentarii opozitionisti, intelectuali de tot felul, acrobati, matematicieni, circari, cizmari, croitori si din mai toate breslele, cum ca ar fi bine sa se toarne si la noi un pui de dictatura dupa chipul si asemanarea celor din Italia...
Toate drumurile duc la Roma, dar acolo la Roma se infunda casa unui diplomat roman energic si luminat, pe care nu-l poate ameti cu vorbe umflate orice "smecher da Bucuresti" nascut in gropile lui Ouatu si ajuns accidental in dealul Mitropoliei. Asa ar trebui sa arate ministrul nostru de externe.
ZIUA, 11 aprilie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.