Premierul Tariceanu s-a rugat ieri cu cerul si cu pamantul de colegii liberali din Comitetul Executiv (CEx) sa o lase moale cu atacurile la adresa PD si a lui Traian Basescu, prezentandu-le un scenariu potrivit caruia PD negociaza pe doua fronturi cu
Premierul Tariceanu s-a rugat ieri cu cerul si cu pamantul de colegii liberali din Comitetul Executiv (CEx) sa o lase moale cu atacurile la adresa PD si a lui Traian Basescu, prezentandu-le un scenariu potrivit caruia PD negociaza pe doua fronturi cu PSD in vederea unei colaborari politice. In spatele usilor inchise, Tariceanu le-a spus liberalilor ca democratii negociaza cu pesedistii Miron Mitrea, la centru, si cu Ioan Rus, la Cluj, ne-au precizat surse confidentiale. Potrivit acestora, presedintele PNL a sustinut ca negociatorul sef al PD in discutiile cu PSD este nimeni altul decat ministrul MAI, Vasile Blaga. Pe de alta parte, Tariceanu i-a avertizat pe liberali ca, la Cluj, liderul democrat Emil Boc se afla in relatii calde cu Ioan Rus, cei doi purtand discutii despre o eventuala colaborare politica. Despre amandoua aceste scenarii, a insistat Tariceanu potrivit surselor, au cunostinta atat presedintele PSD, Mircea Geoana, cat si seful statului, Traian Basescu. Premierul i-a mai rugat pe liberali sa inceteze atacurile impotriva PD si desfacerea protocolului de colaborare prin filiale pe motiv ca opinia publica va avea impresia ca PNL este singurul vinovat pentru ruperea Aliantei. Tariceanu a ajuns in zonele amenintate de inundatii in urma presedintelui Basescu deoarece, sustin sursele noastre, acesta a tinut in ruptul capului sa fie insotit de ministri de resort - Vasile Blaga si Sulfina Barbu - care au spus ca au treburi importante care ii retin in Capitala.
Necesitatea dialogului
La finalul sedintei insa, in fata ziaristilor, presedintele PNL a pledat pentru buna functionare a Aliantei si i-a taxat voalat pe democratii lui Boc. "Problemele trebuie discutate in cadrul Aliantei. Nu se rezolva problemele prin ruperea Aliantei. Trebuie impus partenerilor de la PD sa respecte hotararile luate in Alianta", a insistat Tariceanu, invocand necesitatea dialogului intre liberali si democrati.
Premierul a aruncat in joc cartea dialogului, desi, in ultimele zile, reprezentantii PNL din cabinetul Tariceanu si lideri marcanti ai partidului au lansat atacuri dure la adresa PD si a sefului statului, Traian Basescu. De fapt, in ciuda razboiului iscat in teritoriu, duminica, atat Tariceanu, cat si Boc s-au facut ca ploua si au mimat ca, in pofida deficientelor vizibile dintre liberali si democrati, Alianta merge inainte. Liberalii si democratii se vor intruni saptamanal, intr-o formula restransa de trei plus trei. Aceasta masura poate ascunde insa lepadarea de o seama de persoane nedorite. De asemenea, cele doua formatiuni se vor intalni de doua ori pe luna, intr-o formula largita, de cinci plus cinci.
Boc gandeste sanctiuni
Presedintele PD Emil Boc a afirmat, ieri, ca trebuie impuse sanctiuni "clare" impotriva celor care incalca protocolul Aliantei si l-a somat pe liberalul Teodor Atanasiu sa-si ceara public scuze pentru afirmatiile facute sambata, daca nu poate dovedi colaborarea democratilor cu PSD.
El a declarat ca ar fi fost mai bine ca Atanasiu sa se ocupe de problemele Apararii, pentru ca declaratiile sale politice au deranjat mai multi membri PD, cu atat mai mult, cu cat exista o teza politica a democratilor "ca nu vom colabora politic cu PSD". In privinta functionarii Aliantei, Boc a afirmat ca aceasta este posibila in continuare doar daca atacurile reciproce dintre PNL si PD vor inceta si daca se va respecta protocolul dintre cele doua formatiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.