Sorin Rosca Stanescu, directorul cotidianului ZIUA, a fost audiat ieri la Parchetul General, in legatura cu unele articole publicate in ziar legate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). Procurorii au refuzat s
Sorin Rosca Stanescu, directorul cotidianului ZIUA, a fost audiat ieri la Parchetul General, in legatura cu unele articole publicate in ziar legate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). Procurorii au refuzat sa ii mai ceara o declaratie dupa ce Rosca Stanescu a precizat ca ziaristii au anumite obligatii de confidentialitate. Iar procurorii, daca fac o ancheta, au obligatia expresa sa intrebe, in prealabil, daca sursa de la care au provenit informatiile sau documentele si-a dat acordul pentru divulgare.
In materialul publicat sub titlul "Statul Politienesc" aratam ca ONPCSB primeste zeci de mii de sesizari privind tranzactii si operatiuni bancare ce depasesc valoarea de 10.000 de euro. ZIUA preciza in acel material ca Oficiul nu face o selectie a raportarilor de la banci, cercetand toate aceste sesizari pe care le primeste, de frica sa nu scape nimic, iar in acest mod, multor oameni le este violata intimitatea fara ca macar asupra lor sa planeze vreo suspiciune ca ar fi spalat bani. De asemenea, cotidianul nostru a publicat la acea vreme o lista cu persoanele carora li s-au rascolit conturile bancare, fara a exista indicii temeinice ca ar fi comis vreo infractiune. De asemenea, Rosca Stanescu a trimis o scrisoare Clubului Roman de Presa in care reaminteste obligatia de a asigura confidentialitatea in ceea ce priveste sursele de informatii, pe care o publicam integral. (B.C.G.)
"Catre membrii Clubului Roman de Presa
In atentia Domnului Presedinte Cristian Tudor Popescu
Imi fac o datorie de onoare in a-i informa pe membrii Clubului Roman de Presa asupra unei chestiuni care prezinta interes pentru breasla noastra. Este vorba de obligatia care ne revine de a asigura confidentialitatea in ceea ce priveste sursele de informatii. Dupa cum este cunoscut, in urma cu circa o luna, ziarul pe care il conduc a dat publicitatii documente si informatii ale Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Acestea aveau caracter de secret de serviciu, dar, fiind de mare interes public, am considerat ca, pentru informarea cetatenilor, nu avem dreptul moral si profesional de a le ignora. Ieri am fost citat, in calitate de martor, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde doamna procuror Ioana Constantin m-a intrebat care este sursa informatiilor. In momentul in care a lansat aceasta intrebare, doamna procuror a incalcat un articol din Codul de Procedura Penala care arata in mod expres ca, in situatia in care, prin natura meseriei, ai anumite obligatii de confidentialitate, acestea constituie un secret de serviciu, iar procurorii, daca fac o ancheta, au obligatia expresa sa te intrebe, in prealabil, daca sursa de la care au provenit informatiile sau documentele si-a dat acordul pentru divulgare. Atragandu-i atentia asupra acestui aspect, doamna procuror a lecturat articolul 79 din Codul de Procedura Penala, dupa care mi-a multumit si nu mi-a mai luat nici un fel de declaratie in calitate de martor. Mi-am permis ca, inainte de despartire, sa-i inmanez Codul Deontologic aprobat de Clubul Roman de Presa.
Cred ca este in interesul redactiilor sa fie informate asupra acestui "detaliu" legat de articolul 79 din Codul de Procedura Penala.
Cu prietenie, Sorin ROSCA STANESCU
Obligatia de a proteja sursele
Inainte de a intra in sediul Parchetului, Sorin Rosca Stanescu a declarat: "Ma prezint pentru a-mi face datoria de director al ziarului si de jurnalist. Cu alte cuvinte, sunt gata sa dau o declaratie de martor prin care sa-mi asum intreaga raspundere pentru publicarea dezvaluirilor si documentelor vizand Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, astfel incat colegii mei de la ZIUA, reporterii care au utilizat aceste informatii, sa fie absolviti de orice raspundere si sa nu ajunga sa fie hartuiti de procurori. In al doilea rand, am venit pentru a-mi face datoria de jurnalist si de a declara in mod raspicat ca am obligatia de a-mi proteja sursele de informatie, conform Codului deontologic aprobat de Clubul Roman de Presa", a spus Rosca Stanescu. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.