Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in sectorul gazelor naturale privind posibila incalcare de catre compania Distrigaz Sud Bucuresti a prevederilor Legii Concurentei. "Investigatia a fost declansata ca urmare a unei plangeri prin care D
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie in sectorul gazelor naturale privind posibila incalcare de catre compania Distrigaz Sud Bucuresti a prevederilor Legii Concurentei. "Investigatia a fost declansata ca urmare a unei plangeri prin care Distrigaz Sud Bucuresti este acuzata de un posibil abuz de pozitie dominanta pe pietele furnizarii si distributiei gazelor naturale", se mentioneaza in comunicat. Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a declarat pentru Mediafax ca investigatia se refera la asigurarea unui acces echitabil al consumatorilor la distributia si furnizarea de gaze. "Din informatiile pe care le avem ar rezulta ca nu ar fi fost respectate anumite criterii privind asigurarea accesului nediscriminatoriu al diferitilor consumatori la distributia si furnizarea de gaze naturale. Am declansat investigatia pentru a constata in ce masura informatiile pe care le avem sunt sau nu adevarate", a spus Berinde. Persoanele interesate isi pot transmite opinia pe pagina de Internet a Consiliului Concurentei. Potrivit articolului 6 din Legea concurentei nr. 21/1996, abuzul de pozitie dominanta poate consta in: impunerea, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare, a tarifelor precum si in refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiari; limitarea productiei, distributiei sau dezvoltarii tehnologice in dezavantajul utilizatorilor ori consumatorilor; aplicarea, in privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala; conditionarea incheierii unor contracte de acceptare, de catre parteneri, a unor clauze stipuland prestatii suplimentare care, nici prin natura lor si nici conform uzantelor comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte; practicarea unor preturi excesive sau practicarea unor preturi de ruinare, in scopul inlaturarii concurentilor, sau vanzarea la export sub costul de productie, cu acoperirea diferentelor prin impunerea unor preturi majorate consumatorilor interni; exploatarea starii de dependenta in care se gaseste un alt agent economic fata de un asemenea agent sau agenti economici si care nu dispune de o solutie alternativa in conditii echivalente, precum si ruperea relatiilor contractuale pentru singurul motiv ca partenerul refuza sa se supuna unor conditii comerciale nejustificate.
In cazul in care se va constata ca Distrigaz Sud a abuzat de pozitia dominanta pe piata, compania poate fi amendata ca pana la 10% din cifra de afaceri obtinuta in anul anterior sanctiunii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.