Mihail Anikine, un cercetator rus, colaborator al muzeului Ermitage din Sankt Petersburg, l-a acuzat pe Dan Brown, autorul bestseller-ului "Codul lui da Vinci", ca i-a plagiat ideile si titlul romanului pe care acesta l-a scris, transmite AFP, citata
Mihail Anikine, un cercetator rus, colaborator al muzeului Ermitage din Sankt Petersburg, l-a acuzat pe Dan Brown, autorul bestseller-ului "Codul lui da Vinci", ca i-a plagiat ideile si titlul romanului pe care acesta l-a scris, transmite AFP, citata de Mediafax. "Dan Brown a plagiat ideea pe care am avut-o si anume aceea ca Leonardo da Vinci era nu numai pictor, ci si teolog si ca Gioconda nu era un simplu portret, ci o alegorie reprezentand biserica crestina", a declarat Mihail Anikine, istoric de arta, specialist in opera lui Leonardo da Vinci.
Cercetatorul rus a spus ca a impartasit aceasta idee, in 1998, confratilor sai americani de la un muzeu din Houston, veniti sa organizeze o expozitie la Ermitage. Anikine era convins inca de atunci ca "Gioconda este compusa din doua imagini, cea a lui Isus Hristos si cea a Sfintei Fecioare" si ca aceste imagini reprezinta "codul lui da Vinci".
"Omologul meu american William Sten s-a aratat intrigat si mi-a cerut acordul pentru a povesti aceasta ipoteza unui autor de romane politiste pe care il cunostea", a povestit Anikine. Cercetatorul a mai spus ca a fost de acord cu aceasta cerere, dar a cerut ca scriitorul sa indice ca este vorba despre o idee care ii apartine.
In 2000, cercetatorul rus a publicat o carte intitulata "Leonardo da Vinci sau teologia in culori", consacrata ipotezei sale. Anikine a declarat ca asteapta scuze din partea lui Dan Brown si plata unor despagubiri pentru "prejudiciul moral adus". El a mai adaugat ca are pretentii asupra a tot ceea ce a castigat autorul "Codului lui da Vinci" de pe urma acestui "plagiat". Daca nu va primi ce doreste, Anikine il va da pe Brown in justitie.
Aceasta nu este prima data cand Dan Brown este acuzat de plagiat. Insa, chiar la sfarsitul saptamanii trecute, Justitia britanica a respins acuzatiile facute de doi englezi care sustineau ca Dan Brown a copiat tema centrala a cartii lor, aparuta in anii '80. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.