Votul de ieri din Ungaria in cadrul alegerilor generale se anunta unul strans intre socialistii aflati la putere si opozitia de dreapta, relateaza Rompres. Aproximativ 8 milioane de alegatori au fost chemati la urne ieri pentru a stabili componenta v
Votul de ieri din Ungaria in cadrul alegerilor generale se anunta unul strans intre socialistii aflati la putere si opozitia de dreapta, relateaza Rompres. Aproximativ 8 milioane de alegatori au fost chemati la urne ieri pentru a stabili componenta viitorului legislativ unicameral de la Budapesta, Adunarea Nationala, care are 386 de membri alesi pentru un mandat de patru ani. Pentru a fi prezente in parlament formatiunile politice trebuie sa obtina minimum 5% din optiunile electoratului, iar partidul sau coalitia de partide care castiga alegerile formeaza Guvernul si desemneaza viitorul premier al statului. La randul lui, seful statului este ales de catre Parlament pentru un mandat de cinci ani.
Principalele forte politice aflate in cursa electorala sunt Partidul Socialist Ungar (MSZP), Alianta Tinerilor Democrati (Fidesz), Forumul Democratic Maghiar (MDF) si Federatia Democratilor Liberi (SZDSZ). Campania electorala s-a construit in jurul catorva teme sensibile pentru economia Ungariei, precum somajul, reforma din sanatate si adoptarea monedei euro. Partidul Socialist al premierului Ferenc Gyurcsany a incercat sa atraga electoratul cu o platforma electorala bazata pe dezvoltarea pietei ofertei de munca, atragerea investitorilor straini, dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor, al carei slogan este "Noua Ungarie".
Pe de cealalta parte, principala formatiune politica aflata in opozitie, cea a fostului premier Viktor Orban, Fidesz, pune accentul pe serviciile de sanatate publica si dezvoltarea infrastructurii, reducerea contributiilor sociale la bugetul de stat de la 29% la 19%, restructurarea guvernului la numai sase ministere fata de 16 cate sunt in prezent, asezand intreaga campanie electorala in jurul cetateanului. In ultimele lor aparitii public de vineri, atat Gyurcsany, cat si Orban au lansat apeluri catre alegatori sa se prezinte la urne. "Poate depinde de un singur vot", a subliniat Gyurcsany la ultimul miting, in timp ce la mitingul opozitiei Orban i-a rugat pe unguri sa "incerce sa mobilizeze pe toata lumea la vot, pentru ca e singurul mod de a obtine schimbarea". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.