Grupul energetic Gazprom face un nou pas spre preluarea controlului asupra operatorilor energetici din fostele republici sovietice. BBC a anuntat semnarea unui acord prin care autoritatile Armeniei cedeaza gigantului rus controlul asupra gazoductulu
Grupul energetic Gazprom face un nou pas spre preluarea controlului asupra operatorilor energetici din fostele republici sovietice. BBC a anuntat semnarea unui acord prin care autoritatile Armeniei cedeaza gigantului rus controlul asupra gazoductului sau spre Iran, pe cale de a fi finalizat. In schimb, Erevanul obtine inghetarea, pana in anul 2009, a pretului gazelor furnizate de Gazprom. Acesta prevenise Armenia inca de anul trecut ca va majora pretul gazelor naturale pe care i le va furniza pana la pretul "moderat" de 110 dolari mia de metri cubi. Acest acord, remarca "Le Figaro", serveste inclusiv interesul Iranului, caruia ii deschide drum spre pietele europene, prin reteaua de conducte a Rusiei. Cel mai avantajat este, insa, Gazprom, care astfel mai inchide robinetul spre Ucraina si Georgia, doua foste republici sovietice iesite din orbita Moscovei. Acordul permite, de asemenea, Rusiei sa exporte energia electrica de la centrala pe gaze Razdan-5. Nu este un secret faptul ca arma gazului este utilizata de Moscova pentru a-si mentine in Armenia nu numai influenta economica, dar si cea politico-militara, prin importanta baza pe care o detine in aceasta tara, releva BBC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.