Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va initia saptamana viitoare o ordonanta de urgenta privind eliminarea obligativitatii cetatenilor romani de a prezenta anumite acte justificative, la plecarea in strainatate. Conditia de a dovedi detiner
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) va initia saptamana viitoare o ordonanta de urgenta privind eliminarea obligativitatii cetatenilor romani de a prezenta anumite acte justificative, la plecarea in strainatate. Conditia de a dovedi detinerea unei sume in valuta va fi insa mentinuta. Nivelul minim al acesteia va fi de 150 de euro sau echivalentul pentru acoperirea cheltuielilor de transport sau biletul de calatorie dus-intors, plus suma corespunzatoare numarului de zile de sedere declarata (nu mai putin de cinci zile, 30 de euro pe zi pentru statele UE si 20 de euro pentru tarile in care nu este necesara viza de intrare).
Conform ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, aceasta relaxare a regimului trecerii frontierei este posibila ca urmare a reducerii consistente, in ultima perioada, a fenomenului migratiei ilegale si a problemelor asociate acestuia. In acest sens, numarul romanilor returnati din strainatate a scazut semnificativ, ajungand la doar 0,3 la suta din cei aproape opt milioane de romani care calatoresc anual in strainatate. De asemenea, migratia ilegala a cetatenilor romani nu mai constituie, cum se intampla in anii anteriori, "capul de afis al reprosurilor adresate Romaniei de statele membre ale Uniunii Europene". Potrivit MAI, un exemplu relevant este cel al Austriei, tara in care migratia ilegala a cetatenilor romani se apropie de zero, iar in Centrul pentru Minori din Viena nu mai exista nici un copil din Romania, spre deosebire de anii trecuti cand numarul acestora era de ordinul sutelor.
Masuri sporite in Germania
In alta ordine de idei, autoritatile din Germania au anuntat ca pe perioada desfasurarii Campionatului Mondial de Fotbal la granita vor fi mobilizate mai multe echipe de vamesi, controlul efectuat fiind unul mult mai strict. Autoritatile din Germania au precizat ca pentru turistii romani conditiile care trebuie sa le indeplineasca pentru intrarea pe teritoriul german raman aceleasi, dar ca va fi inasprit controlul. Mai exact, acestia vor trebui sa le declare vamesilor germani scopul vizitei, dar si sa le prezinte actele cerute pentru intrarea in Spatiul Schengen. De asemenea, trebuie precizat ca, in continuare, nu va fi nevoie de viza de intrare. Potrivit autoritatilor, aceste masuri vor fi luate pentru a fi evitate cazurile de migratie ilegala, stiut fiind faptul ca vor exista persoane care vor incerca sa profite de Campionatul Mondial de Fotbal pentru a patrunde fraudulos pe teritoriul Germaniei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.