Melomanii din tarile membre ale Uniunii Europene ar putea in curand sa ajunga in situatia de a merge in SUA sau Rusia sa asculte un concert de muzica de Bach, in interpretare orchestrala, dupa ce UE a interzis utilizarea in spatiul public a instrumen
Melomanii din tarile membre ale Uniunii Europene ar putea in curand sa ajunga in situatia de a merge in SUA sau Rusia sa asculte un concert de muzica de Bach, in interpretare orchestrala, dupa ce UE a interzis utilizarea in spatiul public a instrumentelor muzicale care au in compozitia lor un procent de plumb mai mare decat 0,1 la suta, informeaza sambata site-ul MigNews. Ca urmare a acestei decizii, toate orgile din salile de concert si bisericile din tarile UE ar urma sa fie demontate incepand cu luna iulie a.c. Intrucat orga din salile de concert din zilele noastre este pusa in functiune de un motor electric, ea a fost considerata drept "instrument electric" si astfel a ajuns sub incidenta reglementarii drastice a UE. Specialistii spun insa ca Bach fara orga nu e Bach. Mai mult decat atat, orga a fost considerata un instrument nociv, intrucat plumbul constituie jumatate din compozitia tuburilor metalice din componenta sa, acest metal fiind utilizat pana de curand la fabricarea instrumentelor muzicale datorita proprietatilor sale exceptionale de redare a sunetului.
Unul dintre artistii care canta la orga in biserica St. Gabriel, din Marea Britanie, John Light, este de parere ca aceasta directiva va insemna sfarsitul pentru acest instrument atat de apreciat.
Un mestesug pe cale de disparitie
In varsta de 58 de ani, Light canta la acest instrument de cand avea 13 ani si nu intelege cum "materialul din care sunt facute tuburile este daunator. Eu stiam ca singura problema cu plumbul este ca, daca ajunge in organism, poate fi extrem de daunator, dar doar in cazul in care este ingerat sau ajunge in corp. Nu prea vad cum prin intermediul unui instrument muzical se poate ajunge la asta. Cred ca este ridicol. Am intalnit in viata mea o gramada de muzicieni care canta de ani de zile la orga si nici unul nu sufera de o asa zisa <<boala profesionala>>, nici unul nu s-a otravit cu plumb. Singurul lucru pe care il imprastie - ca sa zic asa - tuburile orgilor este aerul, si plumbul nu ajunge in corpul nimanui. Va asigur ca nimeni nu vine sa linga tuburile orgii", a glumit acesta. Primele care ar fi amenintate de aceasta directiva sunt catedralele, renumite pentru orgile lor, este de parere si revista britanica Times. Acum, acestea trebuie sa ia masuri, astfel incat sa mai poata folosi aceste instrumente. Potrivit site-ului eurobserver.com, aceasta directiva, a Uniunii Europene a ingrijorat chiar si pe unii parlamentari europeni care cred ca reglementarea va afecta orgile, desi singura parte electrica din componenta lor este motorul care sufla aer in instrument. Potrivit asociatiei constructorilor de orgi din Anglia, acest tip de mestesug va fi pus in pericol, in timp ce asociatia producatorilor de orgi din Suedia este de parere ca directivele se refera in mod clar numai la motoarele orgilor. Un oficial al Ministerului Mediului din Suedia este insa de parere ca directivele se aplica la toate elementele orgilor, daca acestea sunt actionate electric. (M.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.