Deficientele din cadrul Aliantei PNL-PD s-au agravat vizibil in cursul ultimelor zile. De parca s-ar afla in plina campanie electorala pe cont propriu, rivalizand cu partenerii democrati, PNL si-a aruncat sambata, in lupta, si ministrii. Reprezent
Deficientele din cadrul Aliantei PNL-PD s-au agravat vizibil in cursul ultimelor zile. De parca s-ar afla in plina campanie electorala pe cont propriu, rivalizand cu partenerii democrati, PNL si-a aruncat sambata, in lupta, si ministrii. Reprezentantii liberali din Executiv au ales sa isi sustina frenetic partidul in reglarea de conturi cu PD intr-un moment mai mult decat nepotrivit. Ministrii PNL par sa fi uitat ca oficialii Uniunii Europene ne monitorizeaza cu atentie fiecare pas pentru ca, in aproximativ o luna, sa emita mult invocatul Raport de tara. De asemenea, liberalii din Guvern au trecut cu vederea si pericolul inundatiilor. Coincidenta sau nu, portavocile PNL din Cabinetul Tariceanu, transformate peste noapte in ministri de razboi - Teodor Atanasiu (ministrul Apararii Nationale) si Eugen Nicolaescu (ministrul Sanatatii) - s-au deplasat in teritoriu pentru a le da cu tifla colegilor din PD. Urmarea prestatiei: ruperea colaborarii cu "prietenii" democrati in judetele Alba si Mures si lansarea de noi atacuri la adresa PD. Presedintii celor doua formatiuni au incercat sa mimeze la nivel declarativ functionalitatea Aliantei.
Atanasiu: democratii sunt "mincinosi"
Liderul liberalilor din Alba, ministrul Atanasiu (foto), i-a catalogat pe democratii lui Boc drept "mincinosi" reiterand faptul ca PD refuza sa respecte intelegerile statuate in sedintele Aliantei. "Eu am sa le spun foarte explicit ca eu cu mincinosii, cu oamenii fara cuvant, nu stau la masa. Eu cu oameni care nu stiu sa-si respecte intelegerile si promisiunile nu stau de vorba (...) Eu, Teodor Atanasiu, si liberalii din Alba refuzam sa mai fim aliatii unor oameni care mint, care nu-si respecta promisiunile", a batut apa in piua Atanasiu, citat de Mediafax. El a sustinut ca Alianta cu PD nu mai are nici un rost in conditiile in care democratii nu stiu ce atitudine sa imbratiseze fara a-l suna, pentru sfaturi si consultari, pe presedintele Basescu. "Sa stau in Alianta, sa ma intalnesc cu PD-istii si sa intreb <<Ba ce facem maine?>> si sa zica <<Nu stim. Sa sunam la Cotroceni!>> nu are sens (...) Eu am mai zis domnului presedinte sa stergem din Constitutie independenta presedintelui, pentru a putea veni la discutii sa ne spuna daca ne intelegem sau nu cu PD, sa stie si ei daca au voie", l-a taxat ministrul pe seful statului.
Nicolaescu: N-a fost dragoste, ci interes
La randul sau, liderul PNL Mures, Eugen Nicolaescu s-a grabit si el sa scrie epitaful Aliantei suspendand colaborarea judeteana cu PD. "Repet: noi (PD si PNL - n.r.) nu ne-am luat din dragoste, ci din interes, interesul romanilor", a spus ministrul, adaugand ca, pana ce CNC va lua o decizie, PNL Mures isi asuma rolul de reprezentant al D.A. la nivelul judetului. Consfintind finalul mariajului din interes, Nicolaescu i-a sfatuit pe democrati sa fie "civilizati", sa nu se mai poarte ca si cum ar fi in opozitie si sa nu mai colaboreze cu PSD. "Noi am incercat un dialog si ei au avut o atitudine neprietenoasa, chiar neserioasa. Solicitam CNC analiza unui astfel de comportament", s-a plans ministrul incercand sa ofere circumstante atenuante liberalilor. Dupa ce i-a urechiat pe democrati, de parca nu s-ar fi intamplat nimic, Nicolaescu i-a solicitat sefului statului sa asigure functionalitatea aliantei guvernamentale pana in 2008.
Orban despre tara condusa "sub influenta alcoolului"
Daca liberalii din Executiv s-au intrecut in a acorda bile negre PD, Ludovic Orban si-a manifestat din nou "simpatia" pentru Basescu sustinand ca seful statului este un continuator al regimului Iliescu care conduce masina sub influenta alcoolului. El a spus, la Buzau, ca intre Basescu si Iliescu sunt doar diferente de nuanta, actualul sef al statului nestiind daca sa condamne regimul comunist ori crimele comunismului, prin acestea Basescu intelegand "avorturile". "Traian Basescu a fost membru FSN. Am sperat ca se dezbara de FSN. Toata atitudinea lui imi arata limpede ca nu s-a dezbarat de FSN si ca nu face parte din cei care condamna comunismul. Ceea ce-i reprosez lui Basescu este ca e continuator al politicii lui Ion Iliescu (...) E mai apropiat de Ion Iliescu si de Vadim Tudor decat de intelectuali precum Plesu ori Dinescu sau de alti oameni care l-au sprijinit in campanie, iar acum s-au retras ori s-au dezis de Basescu", a insistat Orban. El l-a numit pe seful statului "samanta de scandal si de discordie in perioada 1997 - 2000" si l-a criticat pentru faptul ca, dupa mai bine de un an de cand a fost ales presedinte, nu i-a schimbat pe sefii serviciilor secrete, apropiati ai fostei puteri. Cat despre pataniile nocture ale lui Basescu, in compania lui Gigi Becali, liberalul si-a manifestat speranta ca presedintele Romaniei sa nu conduca tara asa cum isi conduce masina proprie, "sub influenta alcoolului".
Norica Nicolai: Basescu face politica de carciuma
Senatorul PNL Norica Nicolai a afirmat ca poporul roman a ales in 2004 intre un arogant si un om care face politica la carciuma. Si liderul PNL Iasi Relu Fenechiu l-a atacat dur, ieri, pe seful statului. "Mi-e rusine ca traiesc intr-o tara in care presedintele foloseste unelte precum Gigi Becali. Am stiut cu totii ca este un tip nonconformist, dar am sperat ca va deveni mai serios odata cu preluarea functiei de presedinte al tarii. Tragem un semnal de alarma: este sub demnitatea unui presedinte sa bea, apoi sa urce la volan, dar si sa stea de gat cu un individ de talia lui Becali. Ar trebui sa inteleaga ca nu este comandant de nava si nici presedintele unui partid de opozitie care incearca sa atraga electoratul lui Gigi Becali si Vadim Tudor. Nu are nevoie de asa ceva", a spus liberalul.
Olteanu drege busuiocul
La randul lui, presedintele Camerei Bogdan Olteanu (PNL) l-a sfatuit sambata pe Basescu sa "invete" sa-si respecte partenerii politici. "Presedintele Traian Basescu trebuie sa respecte PNL. Pe noi, liberalii, ne intereseaza mai mult insa asumarea raspunderii de catre autoritatile locale. Cred ca ne vom integra in UE la 1 ianuarie 2007 daca nu se intampla o catastrofa pe plan politic in Romania. Daca vor fi declansate alegeri anticipate in Romania, atunci nu se va mai intampla nimic in tara, toata lumea se ocupa de pregatirea alegerilor", a sustinut deputatul. El s-a straduit sa mimeze insa functionalitatea Aliantei PNL-PD scotand in fata meritele Executivului. "Si nu o spunem noi, ci cei de la Bruxelles. Guvernul isi face treaba, administratia de asemenea. Ca reusim sa ne punem singuri piedici, asta nu e bine. Daca nu ne puneam singuri piedici, atunci am fi creat mai multe locuri de munca si am fi atras mai multe fonduri. Oricum, PNL si PD functioneaza mai bine decat in 1997", a incercat s-o dreaga Olteanu.
Presedintele i-a unit pe liberali
Dupa si-au facut harcea-parcea colegii, liberalii Teodor Melescanu si Norica Nicolai i-au asigurat pe democrati ca PNL nu va rupe protocolul Aliantei DA. Ba chiar Melescanu a gasit si partea buna a atacurilor lui Basescu la adresa premierului, spunand ca acestea ii fac pe liberali mai uniti. "Nu o sa rupem Alianta si protocolul de colaborare. Pentru noi lucrurile sunt clare: nu vom face acest prim pas, desi multa lume il asteapta din partea noastra, pentru ca suntem oameni de onoare. Ne vom respecta obligatiile si nu vom pune in pericol proiectele de integrare in UE", i-a linistit Nicolai pe colegii de Alianta.
Boc si Tariceanu se fac ca ploua
Desi Alianta se confrunta cu cea mai neagra perioada de la infiintare pana-n prezent, presedintii PD si PNL se fac ca ploua, ignora razboiul din teritoriu si mimeaza functionalitatea Aliantei. "Eu am incredere in functionalitatea Protocolului si a Aliantei. Alianta merge mai departe", a sustinut senin si radiant Boc. El nu a uitat sa-i urecheze insa pe ministrii PNL spunand ca au dat "declaratii de weekend". Aflat in Galati pentru a monitoriza cresterea alarmanta a cotelor apelor Dunarii, spiritual din fire, premierul Tariceanu a apreciat metaforic si profetic: "In zilele urmatoare, apele se vor linisti in Alianta".(Razvan GHEORGHE)
Borbely: "PNL sa nu forteze nota"
Vicepresedintele UDMR Borbely Laszlo a avertizat ieri PNL sa nu forteze nota, atunci cand solicita ca formatiunea sa fie recunoscuta ca partid pivot principal al Aliantei si al guvernarii la nivelul judetului Mures. "In ultima perioada unii se pare ca nu inteleg si forteaza nota. Nu e bine sa fortezi nota, mai ales daca e o Coalitie de patru partide", a incercat Borbely sa joace rolul de mediator intre democrati si liberali. "Daca vorbim de pivoti, eu zic ca pivotul Coalitiei este Alianta DA, pentru ca ea a fost cea care a propus presedintele Romaniei, este cea care, desi nu a castigat alegerile, a format Guvernul impreuna cu alte doua partide", a spus el militand pentru pace in Alianta. Tot vorbind despre "pivoti", Borbely s-a hazardat sa spuna ca Uniunea ar putea sa aiba acest rol deoarece incearca sa "calmeze spiritele". (R.G.)
"Cade Guvernul"
Liderul conservatorilor Dan Voiculescu a prezis sambata, la Craiova, ca in ciuda tuturor eforturilor de a se mentine, Cabinetul Tariceanu nu va rezista pana la sfarsitul anului 2007. "Eu cred ca actualii membri ai Executivului nu vor reusi sa pastreze Guvernul pana la sfarsitul lui 2006. Mi-e greu sa cred ca intr-o familie in care lucrurile nu merg sa se poata ajunga la un consens pentru a se reusi convietuirea. Noi suntem pregatiti de anticipate", a spus Voiculescu, citat de Mediafax. "Urmarim cu interes relatiile dintre PNL si PD si cum o sa rezolve PSD problemele pe care le are", a mai comentat seful conservatorilor. Acesta si-a exprimat nemultumirea fata de comportamentul liberalilor si democratilor, care ii exclud pe reprezentantii PC de la luarea deciziilor importante. "Nimeni nu ne-a consultat vreodata intr-o problema. Totul este disputat de PNL si PD, iar pe noi nu ne intreaba nimeni nimic", a declarat Voiculescu. Pe de alta parte, el a mentionat ca PC este pregatit de anticipate, chiar daca nu le doreste. Conservatorul l-a criticat pe Basescu, care a declarat intr-o emisiune televizata ca ar agrea ideea anticipatelor dupa 1 ianuarie 2007. "Faptul ca a adus aceste lucruri in discutie reprezinta o gafa. Practic, presedintele a dat startul luptei intre partide", a spus Voiculescu. (V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.