Ne miram ca astazi foarte multi procurori si judecatori actioneaza fara clipire la comanda politica. Ne miram ca Justitia este una dintre cele mai corupte institutii. Ne miram ca suntem codasi la capitolul Justitie in cursa de aderare la UE. Ne mi
Ne miram ca astazi foarte multi procurori si judecatori actioneaza fara clipire la comanda politica. Ne miram ca Justitia este una dintre cele mai corupte institutii. Ne miram ca suntem codasi la capitolul Justitie in cursa de aderare la UE. Ne miram ca sunt inca destui comunisti care au puterea politica si economica si ne conduc destinele. Ne miram, desi au trecut 16 ani, ca Securitatea inca mai traieste si actioneaza tacit prin aceeasi retea vasta de fosti ofiteri, agenti si informatori. Vrem insa o Lege a lustratiei. Vrem ca CNSAS sa aiba liber acces la Dosarele Securitatii. Ne intrebam, de ce toate acestea?
De ce magistratii sunt corupti si influentabili din punct de vedere politic? Reporterii ZIUA au investigat si au aflat ca radacina acestei nereguli este mult mai adanca in timp. Se intinde inca de pe vremea cand Securitatea si partidul-stat PCR conduceau destinele magistratilor, ii scoleau si ii dresau sa aplice principiile comuniste. Le inocula ca numai partidul e forta motrice, forta conducatoare. Scoala la care erau dresati magistratii - si nu numai ei, ci si alte categorii sociale - se numea CEPECA. Aici, procurorii si judecatorii primeau misiuni speciale pe linie de partid si Securitate. Acesti magistrati au ramas infipti in functii si dupa decembrie '89. Obisnuiti sa actioneze la ordinele PCR, s-au adaptat imediat sa fie supusi si fata de PSD, PNL, PNT-CD, sau PD. Nu obiceiurile s-au schimbat, ci doar stapanii. Unii dintre ei au ajuns in posturi cheie, secretari de stat, procurori generali, sefi sau adjuncti de sefi de parchete teritoriale etc. Din aceste posturi au creat prozeliti, i-au invatat pe tinerii magistrati cum pot supravietui in conditile considerate ostile ale statului de drept.
Ziarul ZIUA face publica lista a peste 400 de nume de judecatori si procurori care au fost scoliti de Securitate si de partidul-stat. Datorita acestora, multe dosare au avut o evolutie anormala in Justitie. Numele multor magistrati de pe aceste liste au fost regasite si in marile scandaluri ale Justitiei. 20% dintre acestia mai sunt azi in functie, dar, ce-i mai important, in Justitia de astazi functioneaza clonele acestora, cei scoliti la randu-le de magistratii Securitatii. (Bogdan COMARONI)
Numele acelor magistrati care au facut parte din nomenclatura Justitiei comuniste, ca sefi de instante si parchete, instruiti special de puterea politica pentru a aplica, incepand cu anul 1982, anumite directive, cu avizul Securitatii, vor putea fi cunoscute, oficial, prin Legea lustratiei. Categoria acestor sefi de instante si de parchete, scoliti special la "academia" pecereului, numita "Stefan Gheorghiu", merita insa o atentie deosebita in comparatie cu informatorii si colaboratorii Securitatii, recrutati din sistemul judiciar.
Putini sunt astazi cei care stiu ca, incepand cu anul 1982, presedintii de instante si procurorii sefi ai parchetelor au avut misiunea de a invata la "Stefan Gheorghiu", in cadrul unui "centru de instruire", controlat de Securitate, cum sa aplice, in Justitie, directivele PCR de perpetuare a dictaturii comuniste.
In plan profesional, acesti magistrati, dresati de Securitate pentru a pune in practica justitia politizata, pot fi considerati mai vinovati decat un simplu judecator sau un procuror, care si-au turnat un coleg de birou pentru ca a spus un banc despre dictatorul Ceausescu.
Dupa 1990, multi dintre acesti magistrati au ramas in functii de conducere - sau au fost promovati in varful structurilor. Unii au ajuns: secretari de stat in Ministerul Justitiei (cazul fostului procuror sef Doru Crin Trifoi sau cazul fostului presedinte de judecatorie Gabriela Gaspar) si in MAI (cazul fostului judecator Nicolae Craciun), sau avocat-parlamentar PDSR (cazul fostului procuror militar sef Cornel Badoiu), sau Procuror General al Romaniei (cazul fostului procuror militar sef Vasile Manea Dragulin), sau judecator la Curtea Constitutionala (cazul lui Romul Vonica), sau chiar membri in CSM (cazurile fostilor procurori sefi Alexandru Tuculeanu si Tomita Craciun, ultimul si absolvent al Scolii de Securitate de la Baneasa), sau judecatori la instanta suprema si formatori la INM (Gabriela Gaspar, Marin Voicu, Ileana Mutiu, Ioan Jumanca, Silvia Caramihai etc.) sau inspectori la MJ si Parchetul General.
Cum adoptarea Legii lustratiei intarzie, ziarul ZIUA deschide Cutia Pandorei si publica o lista cu 500 de magistrati scoliti de Securitate, intre 1982-1983, la faimosul CEPECA ("Centrul de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor de Conducere"). Este vorba de acea institutie creata special de Securitate si PCR pentru recrutarea si instruirea activistilor cu misiune politica speciala, consemnata in fisa personala a magistratului.
"Metode de colaborare a presedintelui cu celelalte organe"
Programul oferit magistratilor colaborationisti de catre CEPECA, intre 1982-1983, sub coordonarea si sub supravegherea atenta a Securitatii, era intitulat "Procuratura-Justitie". In facsimilul nr.1 reproducem o fisa personala (tip, elaborata de PCR si Securitate), aleasa la intamplare. S-a nimerit sa fie cea a vicepresedintelui Tribunalului Sibiu, Otilia Stoica. Se observa si "Titlul lucrarii elaborate in cadrul programului CEPECA": "Forme si metode de colaborare a presedintelui de judecatorie cu celelalte organe". La capitolul "Alte forme de perfectionare absolvite", vicepresedintele Stoica figureaza cu un "Curs seral de marxism-leninism - 1961, 1964, 1967".
Colaborarea sefilor de instante cu organele regimului comunist (Partid, Militie, Securitate etc.) o regasim ca tema de baza in dresarea sefilor din sistemul judiciar. De exemplu, in fisa personala a presedintelui Judecatoriei Rm. Sarat, Elena Balanescu, si a presedintelui Judecatoriei Calarasi, Liviu Podgornei, se arata ca "tema de proiect aleasa pentru elaborare si aplicare are ca subiect: Relatiile Justitiei cu organele puterii de stat si cu cele ale administratiei de stat; forme de colaborare". Un alt exemplu: in fisa personala a presedintelui Judecatoriei Oradea, Maria Ileana Mutiu, citim despre tema data spre aplicare: "Elaborarea si luarea deciziilor de catre conducerea instantei pe baza datelor rezultate din sistemul informational". Cum "sistemul informational" era asigurat atunci de Securitate si de Militie, este usor de intuit ce fel de decizii luau sefii de instante si de parchete, dupa dresajul de la CEPECA.
"Responsabilitatea politica a organelor de Justitie"
In fisele personale ale presedintelui Judecatoriei Odorheiu Secuiesc, Ludovic Veres, si presedintelui Judecatoriei Tg.Jiu, Gh. Bistreanu, descoperim probe ale politizarii Justitiei, temele instructajului fiind "Responsabilitatea politica a cadrelor de conducere din organele de Justitie" si "Responsabilitatea politica in aplicarea si interpretarea legilor". Efectele acestui dresaj politic, coordonat de Securitate si partid, au fost vizibile, dupa 1990, de pilda, cand la CSJ anumiti judecatori astfel instruiti, au interpretat legile proprietatii in baza discursului politic al presedintelui comunist Ion Iliescu, tinut la Satu Mare.
Fisa personala a vicepresedintelui Judecatoriei Campina, Liviu Toader, ne dezvaluie dimensiunile dresajului politic care trebuia extins asupra tuturor magistratilor din sistem, chiar si asupra personalului auxiliar. Vicepresedintele Toader cu "Tema de proiect aleasa pentru elaborare si aplicare"(devenita apoi directiva secreta pentru sefii Justitiei comuniste, pana in Decembrie 1989) intitulata "Rolul conducator al organizatiilor de partid din cadrul instantelor judecatoresti in cresterea constiintei politice a judecatorilor si a intregului personal". Presedintele Judecatoriei Tr. Magurele, Radu Bucu, si vicepresedintele Judecatoriei Sector 6 Bucuresti, Silvia Caramihai, au fost dresati cu tema ur-matoare (ce trebuia imediat aplicata subalternilor): "Programul PCR cu privire la sarcinile Justitiei". Vicepresedintele Judecatoriei Brasov si-a dresat colegii-magistrati cu tema "Perfectionarea Justitiei in lumina documentelor Congresului al XII-lea al PCR. Cresterea rolului Justitiei in infaptuirea politicii Partidului in acest domeniu de activitate".
"Metodele procurorului pentru activitatea politico-educativa"
Alte teme oferite de Securitate si de CEPECA magistratilor-sefi erau cele care urmareau transformarea mentalului populatiei cu ajutorul organelor de Justitie. In fisa personala a presedintelui Judecatoriei Bolintin Vale, Ionel Nicola, aflam despre tema intitulata "Justitia si educatia comunista a maselor". Presedintele Judecatoriei Tg. Secuiesc, Andras Ordog, a avut de aplicat directive extrase din tema "Rolul Justitiei si sarcinile ce-i revin in formarea constiintei juridice a maselor". Procurorul sef al Procuraturii locale din Simleul Silvaniei, Florica Pop Bogdan, si-a insusit directivele din tema intitulata astfel in fisa personala: "Formarea si dezvoltarea constiintei juridice, imperativ major al activitatii politico-educative. Forme si metode practice folosite de procuror pentru realizarea acestor sarcini". Detinutii politici, de exemplu, dizidentii, au cunoscut ce au insemnat "metodele practice" folosite de procuror si de militian (ca organ de cercetare penala, supravegheat de magistrat) pentru "educatia politico-educativa".
"Directia a V-a din Parchetul General"
Acest dresaj ascunde instructajul pentru actiunile ilegale ale acelor procurori si judecatori, care au servit interesele Securitatii, ca Politie Politica, atunci cand era necesara anchetarea si inculparea abuziva sau condamnarea la ordin politic ale acelor cetateni incomozi pentru regimul dictatorial. Adica folosirea Procuraturii si Justitiei, in anumite situatii, ca instrument al Politiei politice.
In documentele CEPECA, procurorii sefi erau trecuti, inainte de dresaj, prin filtrul sinistrei Directii a V-a din Procuratura Generala (vezi facsimil). Era o directie cu regim special de supraveghere, impus de Securitate asupra selectarii cadrelor de conducere din reteaua Ministerului Public. Intrebare: chiar daca legea lustratiei nu va trece de Parlament, acesti magistrati, dresati de Securitate, au meritat sa ramana in sistem dupa 1990? Cu astfel de date in fata, oricine poate acum intelege de ce Justitia postcomunista i-a speriat de moarte pe oficialii de la Bruxelles, de ce o Lege a lustratiei - si cu articole destinate magistraturii comuniste - este atat de necesara a fi aplicata inaintea datei de 1 ianuarie 2007.
Gheorghe Uglean si Romul Vonica
Reproducem numele celor aproape 200 de judecatori si 300 de procurori, sefi de instante si de parchete, extrase din documentele CEPECA, in care s-au consemnat seriile de cursanti, in 1982-1983, cu functiile detinute si institutia reprezentata. In paranteze, prescurtarile inseamna: PRS - presedinte; VPRS - vicepresedinte; J - Judecatorie; T - Tribunal, CA - Curte de Apel; TM - Tribunal Militar; PJ - Parchet de pe langa Judecatorie; PT - Parchet de pe langa Tribunal; PCA Parchet de pe langa Curtea de Apel, PTM - Parchet de pe langa Tribunal Militar.
Din "Tabelul CEPECA - Vicepresedinti de tribunale judetene, perioada 18-23 aprilie 1983": Uglean Gheorghe (T. Dolj; ajuns sub regimul PDSR-Iliescu presedinte al Curtii Supreme de Justitie, actualmente avocat si profesor universitar la o facultate de drept privata; - n.r.); Vantu Moisa Gheorghe (T. Vaslui), Varva Ioan (T. Bihor), Vonica Romul (T. Iasi; ajuns dupa 1990 judecator la Curtea Constitutionala, cu sprijinul PDSR - n.r.). Abrudan Ioan (T. Salaj), Albert Paul (T. Mures), Anca Maria (T. Suceava), Bigica Vasile (T. Giurgiu), Bolbose Dumitru Emilian (T. Dambovita), Barbu Ion (T. Caras Severin), Badescu Elisabeta (T. Mehedinti), Cornei Nichita (T. Tulcea), Cilan Ioan (Arad), Chirila Pantelimon (T. Valcea), Chilea Gheorghe (T. Constanta), Constantinescu Aurica (T. Braila), Dragnea Constantin (T. Vrancea), Fava Ioan Nicolae (T. Prahova; ajuns dupa 1990 PRS la CA Ploiesti - n.r.), Geamanu Trifon (T. Gorj), Grigorescu Gheorghe (T. Teleroman), Georgescu Mihai (T.Olt), Hrib Emil (Ialomita), Marcu Vasile (Bacau), Nagy Albert (T.Covasna), Nicolescu Vladimir (T.Galati), Nicorici Traian (T.Cluj), Oprea Iuliu (T. Nasaud), Petrus teodor (T. Botosani), Pata Victor (T. Neamt), Popa Marin (T. Bucuresti), Racu Maria (T. Bucuresti), Rogojan Ioan (T. Maramures), Sandor Teodor (T. Brasov), Stoica Otilia (Sibiu), Selyem Andrei (T. Satu Mare), Szabo Alexandru (T. Alba), Stanea Nicolae (T. Deva), Tatu Romulus (T. Timis).
Acest lot de sefi de tribunale a mai fost dresat de Securitate la CEPECA si in perioada 15-20 martie 1982. Tot in 1982, in perioada 15-20 februarie 1982, a fost dresat si vicepresedintele Judecatoriei Pitesti, Cocaina Aurica, promovat dupa 1990 la CA Pitesti.
Judecatorii supremi
Din "Tabelul CEPECA - Presedinti de judecatorii, perioada 13-18 iunie 1983": Jumanca Ioan (J. Ploiesti; dupa 1990, promovat ca judecator la instanta suprema - n.r.), Vitelaru Paul (J.Sector Agricol Ilfov; dupa 1990, s-a eternizat in functia de presedinte la T. Bucuresti, de unde s-a pensionat onorabil abia in anul 2001 - n.r.), Apostol Spirea (J. Panciu); Blanariu Mihail (J. Medias), Bratuianu Mihai (J. Timisoara), Barbulescu Gheorghe (J. Sector 4), Barcan Felicia (J. Sector 3), Bucu Radu (J. Tr. Magurele), Caramihai Iancu (J. Sector 5; eternizat in aceasta functie pana in anul 2001 cand s-a pensionat, dupa ce a fost mentorul pcr-ist al multor judecatori stagiari, unii ajunsi chiar ministri de Justitie sau membri in CSM - n.r.), Covatariu Ioan (J. Tg.Mures), Cartianu Grigore (J. Campina), Goanta Cezar (J. Tulcea), Deaconu Nicolae (J. Strehaia), Dicu I. Gheorghe (J. Rm.Valcea), Ene Gheorghe (J. Toplita), Gaspar Gabriela (J. Sector 1; este sotia parlamentarului PDSR-PSD Axinte Gaspar; a fost secretar de stat in MJ, sub guvernarea PDSR; ajunsa judecator la CSJ, de unde s-a pensionat onorabil - n.r.); Harza Benedict (J. Zalau); Harsan Eremia (J. Sighisoara), Iftimie Constantin (J. Roman), Ismail Zore (J. Babadag), Iacob Ion (J. Iasi), Lucian Ioan (J. Sibiu), Manolescu Gheorghe (J. Campulung Moldovenesc), Miron Eugenia (J. P. Neamt), Niculica Constantin (J. Sector 2), Nicolau sabina Victoria (J. Valenii de munte), Pop Aurel (J. Sighetul Marmatiei), Stefanescu Georgeta (J.Pascani), Sichet Ioan (J. Carei), Tarniceriu Aurelian (J. Suceava), Tulbure Augustin (J. Simleul Silvaniei), Teodorescu Costica (J. Barlad), Tobescu Constantin (J. Caracal), Tiplea Gheorghe (J.Viseul de Sus), Ureche Gheorghe (J.Alexandria), Vieru Ioan (J.Vaslui).
Penalistul Acatrinei si formatorul INM, Ileana Mutiu
Din "Tabelul CEPECA - presedinti de Judecatorii, perioada 23-28 mai 1983": Acatrinei Valentino (J.Bolintin Vale; ajuns dupa 1990 judecator la CA Bucuresti, condamnat in 2002 pentru fapte de coruptie judiciara, in lotul avocatului traficant de influenta Lidia Peter impreuna cu alti doi magistrati-colegi - n.r.), Caramihai Silvia Georgeta (J. Sector 6; promovata rapid, dupa 1990, ca judecator la instanta suprema, de unde s-a pensionat onorabil in anul 2003; este sotia eternului presedinte al Judecatoriei Sector 5, Iancu Caramihai - n.r.); Ilie Costache (J. Galati; dupa 1990, promovat de regimul pdsr ca sef al CA Galati, acuzat de justitiabili si presa locala ca a patronat multe acte de injustitie - n.r.), Mutiu Ileana Maria (J.Oradea; ajunsa dupa 1990 PRS la CA Oradea, apoi judecator la CSJ si formator si chiar director adjunct la INM, de unde s-a pensionat in mod onorabil), Moraru Vasile (J. Calarasi; promovat dupa 1990 ca judecator la T.Calarasi sub regimul PDSR, ca om de baza al justitiei locale patronate de avocatul parlamentar Doru Ioan Taracila si sotia acestuia, tot avocat la baroul Calarasi; impins pe listele cu candidati la instanta suprema, dar CSM l-a picat la proba interviului in 2004- n.r.), Olteanu Ioan Lucian (J. Buzau; dupa 1990, eternizat in functia de inspector la MJ, timp de 13 ani: a fost si consilier la CSM: s-a pensionat onorabil de la MJ - n.r.),Albutiu Ioan (J. Hunedoara), Albu Mihai (J. Brasov), Alexandru Stefan (J. Braila), Bistreanu Gheorghe (J. Tg. Jiu), Banta Constantin (J. Tg. Carbunesti), Badea Ionel (J. Tecuci), Butan Nicolae (J. Alba Iulia), Burde Ioan (J. Campeni), Bucurean Traian (J. Beius), Balea Marian (J. Dej), Balanescu Elena (J. Rm. Sarat), Bauer Gustav Victor (J. Sf. Gheorghe), Crisu Constantin (J. Curtea de Arges), Augustin (J. Turda), Comsa Aurel (J. Petrosani), Cristea Nicolae Miron (J. Timisoara), Dobrican Gheorghe (J. Urziceni), Dobre Gheorghe (J. Patarlagele), Ehrman Ioan (J. Resita), Faur Maria Stela (J. Ineu), Guta Vasile (J. Pitesti), Gabor Alexandru (J.Bistrita), Herscovici Bercu (J. Dorohoi), Ionescu Traian (J. Slobozia), Iamandi Stefan (J. Bacau), Mastacan Maria Georgeta (J. Onesti), Moldoveanu Antigona (J. Medgidia), Nicoara Aurel (J. Cluj Napoca), Ordog Andrei (J. Tg. Secuiesc), Podgornei Liviu (J. Oltenita), Petre Vasilica (J. Gaesti), Petri Miron (J. Fagaras), Popa Constantin (J. Campulung Muscel), Samoila Olimpia (J. Botosani), Stefan Ion (J. Targoviste), Secareanu Radu (J. Faurei), Sasarman Gavril (J. Nasaud), Serban Gheorghe (J.Arad), Topala Elena (J. Oravita), Vasilescu Horia (J. Caransebes), Zaharia Florentina (J. Focsani).
Activistul CEDO cu prefata de la Adrian Nastase
Majoritatea magistratilor din seria de mai sus au mai fost scoliti, ca presedinti de Judecatorii, si in perioada 8-13 februarie 1982. Printre acestia s-a aflat si Marin Voicu (J. Constanta). El detine un interesant record al participarii la cursurile unor Scoli Interjudetene pcr. Dupa 1990, Voicu, promovat la Tribunalul Constanta si in functia de PRS la CA Constanta, a fost acuzat de colegii-magistrati, intr-un proces la CSJ, ca si-a traficat influenta de sef pentru eliberarea din arest a Shogun-ului. Ca om al vechilor structuri ceausiste, regimul PDSR l-a impins ca judecator roman la CEDO Strasbourg, cu mandat terminat in 1998. La CEDO, intre 1996-1998, Voicu s-a prezentat, in fals, ca doctor in drept, desi acest titlu academic si l-a obtinut abia in 1999, la revenirea in tara. Acel fals uluitor a fost monitorizat de Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice din Romania, for UE care a dezvaluit si grave nereguli in redactarea tezei de doctorat si a tratatelor sale agramate de drept comercial maritim. A fost promovat ca formator la INM. In anul 2001, Voicu a fost promovat de regimul PSD ca judecator la CSJ, dupa ce si-a publicat o carte prefatata de premierul Adrian Nastase, politician cinstit de care il leaga o sincera prietenie. Marin Voicu a demisionat de la CSJ, in 2005, in momentul in care judecatorii de la instanta suprema au fost obligati de lege sa declare, in scris, daca au avut legaturi cu fosta Securitate. S-a refugiat in avocatura. Dar, in ianuarie 2006, Voicu a ajuns membru in Consiliul stiintific al Institutului National al Magistraturii, cu avizul si aprecierea acordate de directorul INM, Mihai Selegean. Tot atunci au mai fost instruiti Plesea Anton (J.Bailesti), Tanase Mihai (J.Giurgiu), Zahoi Cornel (J.Oravita), Mustetea Arsenie (J.Carabsebes).
Inspectorul MJ Onica Georgeta, la CSJ
Din "Tabelul CEPECA - vicepresedinti de Judecatorii, perioada 23-28 mai 1983": Onica Georgeta (J.Sector 2; ajunsa dupa 1990 inspector la MJ si promovata apoi ca judecator la instanta suprema, de unde s-a pensionat onorabil); Pana Gheorghe (J.Buzau; dupa 1990, promovat si eternizat in functia de presedinte la T.Buzau, cu sprijinul PDSR local, implicat in condamnarea abuziva a unor ziaristi de la cotidianul ne-pedeserist OPINIA - n.r.), Burea Alin Dorin (J.Sector 1), Constantin Gheorghe (J.SAI), Dinca Ion (J.Iasi), Filioreanu Dumitru (J.P.Neamt), Fieroiu Octavian (J.Dragasani), Ghercioiu Ion (TM Cluj), Ivanoiu Ion (J. Rm.Valcea), Ionescu Ion (J. Sector 3), Patrichi Constanta (J. Sector 4), Radu Viorel (J. Tr.Severin), Radoi Paula (J. Sector 5), Stefanelli Dorin (J. Tg.Mures), Toader Liviu (J. Campina).
Din "Tabelul CEPECA - vicepresedinti de Judecatorii, perioada 13-18 iunie 1983": Craciun Nicolae (J.Arad; promovat dupa 1990 ca judecator inspector la MJ; a ajuns chiar secretar de stat la MAI - n.r.), Buzesko Gheorghe (J.Cluj; promovat dupa 1990 ca inspector la MJ, unde a detinut si functie de conducere multi ani - n.r.); Avram Alexandru (J. Deva), Bucur Dumitru (J. Sibiu), Cioineag Gheorghe (J. Bacau), Crisan Ioan (J. Hunedoara), Craciun Nicolae (J. Arad), Dragan Dan Iulian (Constanta), Gant Dumitru (TM Timisoara), Gyorgy Bela (J. Miercurea Ciuc), Ilie Virgiliu (J. Pitesti), Iugulescu Mariana (J. Targoviste), Maican Florea (J. Brasov), Matei Gheorghe (J. Slatina), Maniu David (J. Petrosani), Paraschiv Paul Virgil (TM Iasi), Petrescu Florea (J. Craiova), Popescu Elena (J. Tg.Jiu), Potra Maria Rodica (J. Alba Iulia; promovata dupa 1990 ca PRS la Tribunalul Alba - n.r.), Telegdi Alexandru (J. Oradea).
Din "Tabelul CEPECA - presedinti de Judecatorii, perioada 22-27 februarie 1982": Dobrican Gheorghe (J. Urziceni; dupa 1990, a ajuns mare notar, cu functie de conducere in structura Uniunii Nationale a Notarilor - n.r.), Iacob Ioan (J. Iasi), Udrea Gheorghe (J. Tr.Severin), Totezan Gheorghe (J. Slatina).
N.R. Dupa 1990, aproape toti acesti judecatori, dresati de PCR si Securitate pentru functia de sef, au fost promovati, sub o forma sau alta in sistemul judiciar.
Doru Trifoi si colegii sai
Din "Tabelul CEPECA - procurori sefi, Procuraturi locale, perioada 6-11 iunie 1983": Trifoi Doru Crin (P.Sector 5; ajuns dupa 1990 secretar de stat in MJ sub ministeriatul Tanase Joita, cu sprijinul regimului PSD; a fost nevoit sa demisioneze dupa ce in presa au aparut suspiciuni legate de implicarea sa in acte de coruptie judiciara, comise de anumiti procurori prahoveni pentru eliberarea unui evazionist fiscal- n.r.), Baloi Ioan (Ploiesti), Bogdan Pop Florica (Simleul Silvaniei), Cristian Nicolae (Babadag), Dan Dumitrescu (P. Sector 3), Decean Nicolae (Lugoj), Petre Dungan (Dragasani), Florescu Florian (Tr. Magurele), Filip Aurel (P. Sector 4), Gadea Stefan (Rosiorii de Vede), Grosu Vasile (Calarasi), Gheorghita Mircea (Constanta), Ghita Eugen (Rm. Valcea), Gaina Radu Campulung Moldovenesc), Haj Toader (Vaslui) Iepan Corneliu (Zalau), Lazurca Alexandru (Radauti), Muresan Ionel (Tg. Mures), Mihai Atanase (P. Neamt), Nicolae Ioan (Campina ), Negru Emil (Deta), Neamtu Valerian (Focsani), Naste Mihail (Sighetul Marmatiei), Oprescu Marin (Strehaia), Popa Dan (P.Sector 1), Preoteasa Constantin (Sighisoara), Pascalau Gheorghe (Timisoara), Parvel Pavel (Tr. Severin), Pricop Aurel (Pascani), Pop Vasile (Viseul de Sus), Pricop Mihai (Slobozia), Rusu Alexandru (Satu Mare), Radulescu Ioan (Slatina), Rosca Eugen (Baia Mare), Schmidt Alexandru (Carei), Son Constantin (P.Sector 2), Simion Gheorghe (Caracal), Stoian Nicolae (Urziceni), Tanase Dumitru (Roman), Uca Nicolae (Sibiu), Voinea Gheorghe (Panciu), Vizireanu Paul (Tulcea).
Procurorul General, avocatul fericit
Din "Tabelul CEPECA - pocurori sefi adjuncti, Procuraturi judetene, perioada 11-16 aprilie 1983": Manea Dragulin Vasile (PT Bucuresti; ajuns, sub guvernarea PDSR - 1992-1996 - chiar Procuror General al Romaniei; ramas fara protectia regimului Iliescu, s-a refugiat in avocatura, profesie care uneori ii aduce mari satisfactii atunci cand in sala de judecata intalneste judecatori si procurori care i-au fost colegi la CEPECA - n.r.), Balan Teodor (Neamt), Badiu Radu Buzau), Batorfy Ladislau (PM Timisoara), Buruiana Dragomir (Vrancea), Bouros Stefan (Tulcea), Bria Alexandru (Nasaud), Bundache Dumitru (Valcea), Batea Ion (Maramures), Cires Mihai (Calarasi), Centiu Ioan (P.Militara Brasov), Crasmaru Constantin (PM Iasi), Dulca Liviu (PM Oradea), Gadea Flotrea (Arges), Gotu Petre (Bacau), Ilicea Mihai (Dambovita), Ilie Costica (Brpaila), Ipate Aurel (Botosani), Ilie Iulica (Mehedinti), Ilie istrate (Gorj), Lazar Marin (Dolj), Loghin Traian (Severin), Moraru Florea (PM Craiova), Mironescu Gheorghe (Brasov), Mitrofan Ioan (Hunedoara), Nelega Horia (Bucuresti), Nichimis Stefan (Sibiu), Olah Dumitru (Bihor), Oros Mircea (Mures), Pop Alexandru (Harghita), Petre Constantin (PM Constanta), Pop Mircea (Cluj), Parvulescu Stefan (Timis), Stefanut Petru (Arad), Sararu Paul (Galati), Tuduruta Maria (Suceava), Tironeac Ioan (Teleorman), Tomus Octavian (Covasna), Ulianov Dumitru (Iasi).
Din "Tabelul CEPECA - procurori sefi adjuncti, Procuraturi judetene, perioada 15-20 martie 1982": Badoiu Cornel (PM Bucuresti; ajuns dupa 1990 parlamentar PSD si avocat al baroului Bucuresti; cunoscut ca un aparator in instanta al interlopilor periculosi si al traficantilor de droguri, carora a vrut sa le ofere portite de salvare penala - eliberare din arest - prin modificarea aberanta a Codului de procedura penala, intre 2002-2003; profesia de avocat-parlamentar ii aduce uneori mari satisfactii profesionale atunci cand in sala de judecata intalneste magistrati dresati la CEPECA, de Securitate - n.r.), Ghergut Emil (Giurgiu; promovat, chiar inainte de 1989, ca judecator la instanta suprema, numita atunci Tribunalul Suprem al RSR, unde a fost secretar BOB al PCR; a fost procuror la Oltenita, orasul natal al lui Ion Iliescu, comunist pe care-l simpatizeaza; a fost presedintele BEC la alegerile din 2004, cand a fost acuzat ca a musamalizat fraudele electorale comise de PSD; in anul 2005, a demisionat din magistratura inainte ca inspectorii CSM sa finalizeze ancheta disciplinara in care era cercetat pentru simpatiile sale politice PSD-iste, manifestate la BEC), Dotiu Nicolae (Alba), Nani Leonid (Constanta), Boroi Vasile (Ialomita), Mitroiu Ielu (Prahova), Cozma B.Vasile (Bacau), Moraru V.Mircea (Ploiesti).
Tuculeanu, doua mandate
Din "Tabelul CEPECA - procurori sefi adjuncti, Procuraturi locale, perioada 15-20 februarie 1982": Tuculeanu Alexandru (P.Sector 6; ajuns dupa 1990 la Patrchetul General; s-a implicat in anchetarea manifestantilor anticomunisti din Piata Universitatii - 13-15 iunie 1990; ca om al vechilor structuri, a fost impins, sub guvernarea PSD, in CSM, unde a fost membru intre 2003-2005; s-a pensionat de la CSM, in decembrie 2005, cand si-a depus cererea la CSM sub presiunea mass-media si a societatii civile care cereau asanarea morala a inaltului for - n.r.), Ratiu Silviu (Arad), Rais Dorian (Braila), Alexandrescu Alecu (Constanta), Veliscu Adrian (Iasi), Ivascu Sabin (Severin), Sumanaru Vasile (P.Neamt (Predescu Eduard (Ploiesti), Pasca Viorel (Timisoara), Ghita Eugen (Valcea), Stancu Stelica (P.Sector 2), Paun Ecaterina (P.Sector 5).
Din "Tabelul CEPECA - procurori sefi adjuncti, Procuraturi locale, perioada 6-11 iunie 1983)": Ardei Vasile (Buzau; promovat dupa 1990 la PT Buzau, unde s-a eternizat in functia de sef sub mai multe guvernari dominate de PDSR-PSD - n.r.), Blendea Ion (Craiova), Culcea Costica (Alba), Deaconu Silica (Pitesti), Handrea Ovidiu (Brasov), Keki Zoltan (Cluj), Luca Valeria (Targoviste), Luca Adrian (Galati), Mot Gheorghe (Oradea), Maris Sabin (Arad), Mitroiu Mielu (Prahova), Moise Nicolae (Deva), Nani Leonid (Constanta), Nemeti Ioan (Salaj), Patrascu Dumitru (Braila), Vasiliu Relu (Bacau), Zapotinschi Strefan (Hunedoara).
Stelian Barsu, tatucul cel bun
Din "Tabelul CEPECA - procurori sefi, Procuraturi locale, perioada 22-27 februarie 1982": Barsu Stelian (Sectorul Agricol Ilfov; promovat, dupa 1990, in parchetele de pe raza CA Bucuresti; ajuns in conducerea Parchetului General; ca magistrat al vechilor structuri, a fost impins in Directia de Inspectie generala a Parchetului General, unde a ajuns sef; sub mai multe guvernari, a fost considerat un fel de tatuc-inspector al procurorilor certati cu codul deontologic sau cu legea penala; s-a pensionat, acum o luna, in mod onorabil, cu cerere depusa la CSM - n.r.), Balin Viorel (Baia Mare), Susman Marin (Valcea), Iorga Anghel (Alexandria), Voinescu Ioan (Suceava).
Absolventul de la Baneasa
Din "Tabelul CEPECA - procurori sefi si adjuncti, Procuraturi locale, perioada 16 -21 mai 1983": Craciun Tomita (Tecuci; ajuns dupa 1990 sef al PCA Galati; sub mandatul caruia infractionalitatea economica si financiara a cauzat mari prejudicii unor mari societati, precum Combinatul Sidex; in urma dezvaluirilor referitoare la faptul ca a absolvit Scoala de Securitate de la Baneasa, a refuzat sa demisioneze din functia de sef al PCA Galati; a fost membru CSM intre 2003-2004, la sfarsitul anului 2005, s-a pensionat la cerere - n.r.), Carlan Nicolae (Galati; promovat dupa 1990 in conducerea PCA Galati; s-a refugiat in avocatura in momentul in care indicatorii statistici ai eficientei parchetelor galatene ii purtau amprenta sa de sef competent - n.r.), Campean Victor (Alba Iulia; ajuns dupa 1990 sef al PCA Alba, de unde - in 1997, sub ministeriatul Mircea Criste - a fost adus la Bucuresti, ca procuror general al PCA Bucuresti; recent, s-a pensionat, in mod onorabil, din functia de procuror la PCA Alba - n.r.), Cazacu Ion (P.Sector 5; dupa 1990, ajuns in structura Parchetului General, de unde a plecat in zona afacerilor prezidentiale, sub regimul lui Ion Iliescu - n.r.), Blaj Serban (Beius; promovat dupa 1990 la PT Bihor, unde s-a eternizat in functia de sef al acestui parchet judetean; a patronat grave acte de coruptie ale procurorului Gheorghe Leuca, caruia i-a tolerat actiuni si comportamente aberante, potrivit unor acuzatiilor publice, inregistrate chiar si la CSM - n.r.), Aga Dan Constantin (SAI), Balasoiu Gheorghe (Pitesti), Banda petru (Caransebes), Barcu Ioan (Oradea), Csibi Iuliu (Odorheiul Secuiesc), Catrina Stefan (C. Muscel), Ciubuca Traian (Bistrita), David Petru (Nasaud), Draia Ion (Petrosani).
Anchetatorul manifestantilor anticomunisti
Din "Tabelul CEPECA - procurori sefi si adjuncti, Procuraturi locale, perioada 16 -21 mai 1983": Ghibanescu Horia (Bolintin Vale; ajuns dupa 1990 in structura parchetelor bucurestene; implicat in anchetarea si musamalizarea evenimentelor din 13-15 iunie 1990 - n.r.), Murgu Simeon (Arad; promovat dupa 1990 in conducerea PCA Timisoara, de unde s-a pensionat, in mod onorabil, in 2006 - n.r.), Farcu Gheorghe (Craiova), Florescu Constanta (P.Sector 2), Geza Ferencz (Tg.Mures), Gogoneata Corneliu (Oltenita), Gogu Nicolae (Patarlagele), Harceaga Octavian (Campeni), Hasegan Maria (P.Sector 6), Ionita Dumitru (P Sector 1), Iani Constantin (Curtea de Arges), Kiss Iuliu (Toplita), Kozsokar Gabor (Sf. Gheorghe), Mocanu Ionel (P. Sector 3), Macovei Valeriu (Bacau), Marciu Octavian (Giurgiu), Marin Nicolae (Rm. Sarat), Nemoianu Maria (Rm. Valcea), Moga Constantin (Dej), Oprean Alexandru (Deva), Petrache Gheorghe (Tg. Carbunesti), Pal Ludovic (Miercurea Ciuc), Rascanu Anton (Faurei), Roman Constantin (Botosani), Ranga Traian (Cluj), Sumanaru Vasile (Neamt), Tufariu Anghelina (Resita), Tulbure Stefan (Onesti), Talos Liviu (Brasov), Veliscu Adrian (Iasi), Visea Liviu (Fagaras), Cetean Nicolae (Targoviste).
N.R. Dupa 1990, aproape toti acesti procurori si-au mentinut functiile de sefi in Ministerul Public sau au fost promovati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.