Doar "cei mai buni" vor fi acceptati in sistemul monedei unice europene, asa-numita "zona euro", au decis ministrii europeni de Finante reuniti la sfarsitul saptamanii trecute la Viena, prilej cu care au examinat cereri in acest sens formulate de une

Doar "cei mai buni" vor fi acceptati in sistemul monedei unice europene, asa-numita "zona euro", au decis ministrii europeni de Finante reuniti la sfarsitul saptamanii trecute la Viena, prilej cu care au examinat cereri in acest sens formulate de unele dintre cele mai recente state membre ale Uniunii. Este vorba de Slovenia si Lituania. Dar singura tara considerata fara probleme, felicitata pentru "rezultatele ei economice ireprosabile", este considerata Slovenia, cu mari sanse de a fi admisa la 1 ianuarie 2007.
Ea indeplineste criteriile obligatorii stabilite prin Tratatul de la Maastricht: deficit si datorii sub plafoanele impuse de UE, inflatie minima si rate de schimb si ale dobanzilor stabile.
"Economia slovena, sublinia la reuniunea de la Viena Karl-Heinz Grasser, ministrul austriac de Finante, este pe o cale foarte buna, iar criteriile necesare pentru a se alatura Uniunii monetare sunt deja indeplinite".

Lituaniei i se tranteste usa in nas

O vie disputa a prilejuit cererea insistenta a Lituaniei de a fi primita in Uniunea monetara europeana. Desi ea are performante apreciabile, reprosul capital ce-i este adus este rata inflatiei, prea mare fata de obiectivul impus de 0,1 la suta. Cei mai vehementi oponenti sunt "vechii" membri ai Uniunii. "Nu va fi facuta nici o exceptie, a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului. In opinia noastra, criteriile de aderare trebuie interpretate intr-o maniera stricta, asa cum am procedat intotdeauna la formarea si apoi la extinderea zonei", a subliniat el, in conferinta de presa de la finele reuniunii, insistand asupra obligativitatii avizului Comisiei Europene si al Bancii Centrale Europene.
Asupra cererilor formulate de cele doua state urmeaza sa se pronunte Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, iar rapoartele finale ale acestora vor fi publicate la 16 mai.
Surse diplomatice comunitare au facut cunoscute pozitiile altor state membre ale Eurogrupului, de asemenea opuse acceptarii unor state noi membre ale UE fara a indeplini in totalitate criteriile impuse de Maastricht. In afara Comisiei Europene, presedintia austriaca a Uniunii s-a aratat extrem de exigenta. Karl-Heinz Grasser, ministrul austriac de Finante, declara inca inaintea deschiderii reuniunii de la Viena ca atunci cand se discuta extinderea zonei euro trebuie avut in vedere ca cel mai important lucru este "mentinerea stabilitatii monedei euro". La randul sau, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a tinut sa sublinieze ca "respectarea stricta a tuturor criteriilor impuse pentru acceptarea in zona euro este cea mai buna modalitate de a servi Europa si eurozona". Nici Franta nu este mai "culanta". Pentru moment, "pozitia noastra are in vedere respectarea criteriilor si nimic altceva", a declarat sub anonimat o sursa diplomatica franceza, cu referire transparenta la Lituania. Presedintele Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, socialista franceza Pervenche Beres, a fost foarte dura in declaratia sa pentru buletinul de informatii european "Europolitique". Ea s-a declarat impotriva extinderii zonei euro si a cerut sa fie luata in considerare "capacitatea de absorbtie", precum si lipsa unei coordonari a politicilor economice.

Avertisment dat tuturor noilor membri ai UE

Dincolo de cazul Lituaniei, responsabilii europeni au adresat, practic, un avertisment tuturor noilor membri ai Uniunii Europene care doresc sa adopte moneda euro. Daca la crearea zonei au fost acordate derogari anumitor state, aceasta practica va fi totalmente abandonata, au subliniat surse apropiate reuniunii de la Viena. Avertismentul de la Viena vizeaza inclusiv Letonia si Estonia, care spera sa adopte euro in 2008, desi au, si ele, probleme cu inflatia. La fel Polonia, Ungaria si Cehia, carora Bruxelles-ul le reproseaza ca nu fac eforturi suficiente pentru a indeplini criteriile de intrare in zona euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.