Debitul Dunarii ajunsese, ieri dimineata, la 13.400 mc/s, in conditiile in care previziunile hidrologilor indicau, acum cateva zile, ca la debite de peste 13.600 mc/s se estimeaza inundatii in aproximativ 100 de localitati din 10 judete riverane Duna
Debitul Dunarii ajunsese, ieri dimineata, la 13.400 mc/s, in conditiile in care previziunile hidrologilor indicau, acum cateva zile, ca la debite de peste 13.600 mc/s se estimeaza inundatii in aproximativ 100 de localitati din 10 judete riverane Dunarii. Perioada critica este 9-11 aprilie, ieri seara asteptandu-se ca viitura sa intre in tara. Potrivit raportului de ieri al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), se preconiza depasirea cotelor de inundatie, pe Dunare, la Gruia, in Mehedinti, Calafat si Bechet, in Dolj, Corabia, in Olt, Turnu Magurele si Zimnicea, in Teleorman, Giurgiu, Oltenita si Calarasi, in Calarasi, Cernavoda si Harsova, in Constanta, Braila si Galati. Prapadul iminent i-a atras irezistibil si de aceasta data pe teren pe Presedinte si Premier.
Presedintele isi da cu parerea
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Romaniei si premierul, insotiti de ministrii cu responsabilitati in caz de inundatii, au verificat, pe rand, situatia in teren. Sambata, presedintele Traian Basescu a inspectat zona Galati-Braila. A ajuns la concluzia ca autoritatile locale si populatia sunt pregatite sa fata faca inundatiilor anuntate, dar trebuie facute diguri de aparare a localitatii Tudor Vladimirescu, suburbie a municipiului Tulcea, localitate cuprinsa aproape in totalitate de ape. Prezent la santierul naval Damen din Galati, presedintele "si-a dat cu parerea", dupa cum singur a marturisit, dar nu a fost de acord cu propunerea responsabililor de acolo sa fie spart un dig pentru a slabi presiunea exercitata de apele fluviului si, in acest fel, sa fie eliberat santierul, care este acoperit 40% de ape. Din aceasta cauza, pagubele produse se ridica deja la un milion de euro la santier.
Premierul ne linisteste
Ieri a fost ziua premierului Calin Popescu-Tariceanu sa viziteze zonele cele mai expuse inundatiilor din Calarasi, Ialomita, Braila si Galati. Dupa inspectie, premierul a declarat ca "situatia nu este asa grava precum s-a lasat sa se imagineze pana acum". "Cotele Dunarii sunt sub cotele din 1970, iar debitele care urmeaza sa vina nu pot face mari probleme", a spus Tariceanu. El a atras atentia asupra constructiilor facute, "probabil fara autorizatie", in zone clar inundabile. Premierul i-a linistit pe locuitorii din Braila si Galati, anuntandu-i "sa stea linistiti, pentru ca nu exista pericol. Nu vorbim acum de pericol iminent, iar pentru zilele urmatoare nu se intrevad debite periculoase", a spus Tariceanu, care a precizat ca localitatile sunt ferite de ape prin diguri care, in ultima perioada, au fost consolidate si suprainaltate.
Sulfina Barbu, ministrul Mediului, prezenta si ieri in zonele de risc, a tinut sa atraga atentia din nou populatiei ca sa se supuna dispozitiilor pe care autoritatile le dau in caz de inundatii. De altfel, ea a precizat ca nu ar trebui sa se inregistreze nici o victima in urma inundatiilor anuntate, ca urmare a masurilor de aparare luate.
Armata - gata de interventie
Armata va interveni cu militari si tehnica pentru limitarea, diminuarea si inlaturarea efectelor inundatiilor, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Apararii Nationale. Potrivit unei dispozitii, militarii vor avea ca sarcina, in primul rand, salvarea vietii persoanelor afectate si evacuarea populatiei sinistrate, protejarea proprietatii private, evacuarea bunurilor materiale, precizeaza comunicatul. Ulterior, fortele vor participa la refacerea unor diguri si realizarea lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor, refacerea infrastructurii rutiere, incarcarea-descarcarea si transportul ajutoarelor umanitare. De altfel, au fost desemnate unitatile militare care se vor ocupa de protectia zonelor posibil a fi afectate de inundatii. De asemenea, aeronave de pe bazele aeriene de la Otopeni si din Bacau vor fi in masura sa execute misiuni de cautare-salvare, recunoasteri in zonele afectate de inundatii si transporturi de materiale. La sfarsitul saptamanii trecute, aproximativ 30 de militari de la Baza 86 Aeriana au lucrat la inaltarea si consolidarea digului de protectie a municipiului Fetesti, pe o lungime de aproape 500 de metri, iar un remorcher militar a remorcat nava Gilortul in localitatea Vulturul, judetul Tulcea, pentru asigurarea protectiei persoanelor din zona care ar putea fi afectate de viitura. (D.S.S.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.