De doua saptamani intreaga natiune traieste intens - in direct, in avanpremiera, in premiera, in post-premiera, ce sa mai discutam: in permanenta - natiunea traieste meciul galaxiei. De la Buhusi la Dalga tot neamul romanesc a suferit intens tragedia
De doua saptamani intreaga natiune traieste intens - in direct, in avanpremiera, in premiera, in post-premiera, ce sa mai discutam: in permanenta - natiunea traieste meciul galaxiei. De la Buhusi la Dalga tot neamul romanesc a suferit intens tragedia sortilor care au aruncat in aceeasi groapa cu lei cele doua demne reprezentante ale neamului in cupa UEFA. S-a trecut cu bine peste momentul greu, de o importanta capitala pentru intregul neam romanesc, al sortilor nefasti. "Asta e soarta noastra, a romanilor..." - s-a murmurat trist, printre suspine si suspiciuni de conspiratie mondiala. Pana a aparut formula magica: indiferent cine castiga - Romania invinge! S-a suferit intens in aceste doua saptamani pana la racnetul cvasi-victorios: "Vom fi iarasi ce am fost si chiar mai mult decat atat!".
"Meciul unei natiuni" a depasit ca importanta orice alt eveniment global sau regional - si fiecare a incercat sa traga cat mai multe foloase din aceasta furie mediatica. Simtind mirosul de carne proaspata de alegator, politicienii s-au repezit ca hultanii sa smulga o halca mai aratoasa de electorat. Gena latina a romanilor nu s-a dezis nici de aceasta data si mult prea vechea formula politica a Romei republicane "paine si circ" a intrat in functiune cu eficienta maxima. Buletinele de stiri si analizele sportive s-au dat peste cap de trei ori si ca prin farmec au fost intesate de politica. Meciul unei natiuni s-a transformat intr-o bataie de joc nationala.
Meciul unei natiuni s-ar fi putut intinde ca un gumilastic fara nici un efort pentru a fi adaptat la toate chestiunile curente. Aderare europeana: domnu' Olli Rehn, ce credeti, daca se accidenteaza Banel mai avem sanse de niste fonduri comunitare? si domnu' Rehn, nu-i asa ca daca ajungem in finala aderam automat la Uniunea? ca noua asa ni s-a spus ca zice la Constitutia Europeana, scrie si in rezolutia APCE... "Meciul unei natiuni" e bun si pentru legea lustratiei: domnu' Ticu Dumitrescu, n-ati putea verifica dumneavoastra la CNSAS, printre dosarele alea prafuite, daca nu cumva cei mai buni jucatori de fotbal au fost manati cand cu biciul, cand cu zaharelul catre o anume echipa? Iar chestiunea Marii Negre este ca si rezolvata: Domnu' Ungureanu, daca n-a iesit smecheria cu euro-regiunea pontica din cauza invidiosilor de la Moscova, n-am putea incerca o varianta bazata pe un campionat euro-regional de fotbal? sau macar o turca pe pedepse? "Meciul unei natiuni" ar fi fost bun si pentru incasarile la buget: domnu' premier Tariceanu nu-i asa ca dupa ce plecati de pe stadion incantat de baia de multime o sa va interesati indeaproape de cum isi platesc impozitele cluburile de fotbal?
Una peste alta: traiasca zeul fotbal! (impreuna cu toate trusturile si marile companii care isi trag din greu spuza pe turta lor!) Doar ca mi s-a plans inaintea marelui meci un amic: cica socru-sau e teribil de suparat ca nu poate vedea meciul. Incredibil dar adevarat: un roman n-a putut vedea "meciul natiunii" - la el in sat nu exista televiziune prin cablu! Nici telefonie fixa! Nici apa curenta! Nici canalizare! In sat oamenii stau pe vine pe niste scanduri deasupra unei gropi si isi igienizeaza portiunea dorsala cu panusi de porumb. Iar apa de baut si-o trag dintr-un put sapat cativa metri mai la vale. Tot e bine ca oamenii din sat pot sa cheme salvarea cu ajutorul unei vechituri de telefon mobil - e drept cocotati pe casa. Insa toate aceste mici suparari pot fi lasate deoparte atunci cand indiferent cine invinge Romania castiga.
Pana la urma "meciul natiunii" a satisfacut pe toata lumea. Politicienii s-au scaldat in bai de multime si si-au dat cu presupusul in direct avand audienta maxima garantata. Pe de alta parte o gramada de bani au circulat dintr-un cont intr-altul facandu-i pe alti oameni importanti fericiti, in conformitate cu legile economiei de piata. Iar suporterii au putut sa urle in voie in Piata Universitatii: infrangere! am infrant! Din toata mascarada aceasta singurii care merita aplauze sunt jucatorii: au alergat pana si-au scuipat plamanii, si si-au vazut de joc fara sa se trezeasca vorbind aiurea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.