Mare parte dintre calugarii manastirii Petru Voda din judetul Neamt au parasit lacasul de cult, iar alti monahi asteapta de asemenea, sa plece din manastire, dupa ce in fruntea lacasului de cult a fost numit un alt staret. Manastirea Petru Voda a fos
Mare parte dintre calugarii manastirii Petru Voda din judetul Neamt au parasit lacasul de cult, iar alti monahi asteapta de asemenea, sa plece din manastire, dupa ce in fruntea lacasului de cult a fost numit un alt staret. Manastirea Petru Voda a fost ctitorita de parintele staret Iustin Parvu dupa 1991, cu contributia localnicilor de pe Valea Muntelui si a credinciosilor. In prezent, foarte multi calugari care au fost invataceii staretului Iustin refuza cu abnegatie sa recunoasca un alt staret in afara de parintele Iustin. Chiar daca exista o cerere de retragere din aceasta functie administrativa a parintelui Iustin, prin care motiveaza numirea unui nou succesor din motive de varsta inaintata, parintii manastirii si credinciosii sustin, citati de Rompres, ca a fost fortat sa recurga la acest gest.
Ceremonie de investire boicotata
Calugarii sustinatori ai parintelui Iustin au protestat pentru prima data chiar in ziua in care a fost numit un staret nou. Protestul a avut loc in 2 aprilie, cu putin timp inainte de ceremonia oficiala de investire a noului staret, ieromonahul Lavrentie, cand multimea a luat apararea parintelui Iustin. Pe de alta parte, surse din cadrul manastirii sustin ca schimbarea staretului s-a facut miseleste, deoarece a fost pus sa semneze demisia cand si-a dat acordul pentru sfintirea bisericii, in toamna anului trecut, fara sa stie despre ce este vorba.
Totodata, prima tentativa de schimbare a staretului Iustin a fost planuita chiar de sfintirea manastirii, cu prilejul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, dar s-a renuntat din cauza prezentei numeroase a credinciosilor veniti la slujba din toate colturile tarii.
Tentativa de otravire a staretului Iustin
La randul lor, calugarii manastirii se tem pentru viata staretului lor Iustin, ajuns la varsta de 88 de ani, deoarece a fost descoperita otrava in mancare. Nemultumirea parintilor mai este determinata si de faptul ca dupa indepartarea parintelui Iustin de la staretie, viata monahala va intra intr-un proces de degradare. De altfel, si firma de transport auto care transporta credinciosii la manastire intentioneaza sa-si retraga cursele, deoarece afluenta de credinciosi era legata numai de personalitatea parintelui Iustin. Mai mult, este incerta si soarta caminelor pentru copiii si batranii nevoiasi, ingrijiti de maicile schitului Numerosi locuitori ai Neamtului, care au aflat intre timp de schimbarea parintelui Iustin. Un nou protest al credinciosilor va avea loc duminica, 9 aprilie.
Dan Ciachir: "reactia va fi pe masura"
Scriitorul Dan Ciachir sustine ca schimbarea parintelui staret Iustin Parvu pare sa confirme orientarea secularizanta a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Sucevei. "Dupa ce acum cateva luni Inalt Prea Sfintitul Daniel Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost la Manastirea Petru Voda precedat de jandarmi, l-a demis pe parintele staret Iustin Partu. L-ar fi demis si acum cateva luni daca nu exista simpatia fierbinte a credinciosilor. Parintele Iustin a facut foarte multi ani de puscarie politica, a stat la Manastirea Bistrita, sub obladuirea parintelui stret Ciprian Zaharia, iar dupa prabusirea comunismului a infiintat manastirea Petru Voda. Duhovnic cu mare experienta a atras in jurul sau o sumedenie de credinciosi. Manastirea Petru Voda este ctitoria sa. In urma cu un an a fost omorat acolo un calugar, tinta fiind in realitate parintele staret Iustin Parvu. Desi in varsta de 87 de ani, parintele Iustin era cautat de foarte multi credinciosi inchinatori. Schimbarea parintelui staret Iustin pare sa confirme orientarea secularizanta a IPS Daniel Mitropolitul Moldovei si Sucevei. Nu este singurul staret cu radacini adanci schimbat in ultima vreme. Reactia va fi pe masura intrucat zona respectiva este cea mai legata de Predania ortodoxa. Ne putem astepta la reactii pe masura credinciosiei moldovenilor. Oricum se pare ca Mitropolitul Moldovei si-a pierdut in multe aspecte rabdarea. Acesta e numai unul dintre ele", ne-a declarat Dan Ciachir. (M.V.R.& G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.