Nume frecvent intalnit in cadrul vanzarilor de la casele de licitatie bucurestene, pictorul Eugen Craciun (1922-2001) se adauga celor care s-au impus atentiei colectionarilor sau negustorilor de arta. Lucrarile sale in ulei pe panza sau carton se van
Nume frecvent intalnit in cadrul vanzarilor de la casele de licitatie bucurestene, pictorul Eugen Craciun (1922-2001) se adauga celor care s-au impus atentiei colectionarilor sau negustorilor de arta. Lucrarile sale in ulei pe panza sau carton se vand, in ultimul an, la preturi onorabile ce depasesc asteptarile - in contextul unei piete de arta mai putin sensibila la valorile plasticii contemporane. Recent, la Casa Monavissa, lucrarea "Bucatareasa", realizata in creion, acuarela si culori opace pe hartie, datata (1)956, 70 x 37 cm, a fost adjudecata pentru 1.575 RON. Cu certitudine, expozitia retrospectiva de grafica, pictura si obiect, in memoriam, organizata, in urma cu un an, la sala "Constantin Brancusi" a Palatului Parlamentului, si publicarea, in luna februarie, la Editura Rosetti - Educational, a albumului monografic "Eugen Craciun - o noua directie in arta moderna romaneasca" au starnit interesul colectionarilor. Un motiv de a ne reaminti biografia mesterului-pictor ocolit de amenintarea uitarii la care sunt condamnati cei plecati recent din lumea breslei. Asadar, Eugen Craciun - unul dintre ultimii seniori ai generatiei de artisti formati de Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu si Octavian Angheluta - se pare ca si-a gasit publicul sensibil la cautarile sale: o plaja densa de modalitati expresive, stiluri si tematici. In tranfigurarile pe panza sau carton - de la figurativul descriptiv, la suprarealism si rezolvarile elaborat expresioniste - Eugen Craciun nu a facut decat sa-si asculte glasul interior: un imperativ asumat, acela de a "respinge refugiul in epoci apuse", cum insusi marturisea, de a nu se lasa prins in dulcea vraja a formulelor traditionale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.