Dieter Nisipeanu, campion european, si Veselin Topalov, campion mondial, au remizat ieri, la Bucuresti, in prima dintre cele patru partide ale meciului de la World Trade Center, dupa 33 de mutari (trei ore si jumatate). Meciul nu a fost spectaculos,
Dieter Nisipeanu, campion european, si Veselin Topalov, campion mondial, au remizat ieri, la Bucuresti, in prima dintre cele patru partide ale meciului de la World Trade Center, dupa 33 de mutari (trei ore si jumatate). Meciul nu a fost spectaculos, fiind si primul, cel de tatonare, de cunoastere a adversarului. Topalov a declarat ca reusit sa echilibreze si sa incheie remiza o partida in care Nisipeanu jucat mai bine. Jucatorul roman a afirmat ca a avut avantaj toata partida, dar Topalov s-a aparat foarte bine. "Poate ca puteam sa joc mai bine, dar mi-a scapat undeva o mutare", a precizat Nisipeanu. In acest moment scorul este de 0,5-0,5 puncte. Prima mutare in meciul Nisipeanu - Topalov a fost facuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu. "Multumesc celor doi campioni ca au acceptat patronajul Presedintiei la acest meci. Chiar ii spuneam comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, cata inteligenta va primi Uniunea Europeana prin integrarea Romaniei si a Bulgariei", a declarat presedintele. Basescu a facut prima mutare pentru Nisipeanu, E4, ce a ramas valabila in cadrul primei partide a intalnirii. Dupa mutarea lui Nisipeanu, Topalov a adoptat Apararea spaniolo-berlineza, desi in mod uzual utilizeaza Apararea siciliana, a precizat marele maestru Mihail Marin, unul din comentatorii meciului. Basescu a precizat ca a primit instructiuni sa mute doua patratele pionul din fata regelui, moment in care un spectator a strigat "Aratati-i care e regele!". Presedintele nu a ramas dator si a replicat: "Joc si eu sah, chiar mai bine decat multi politicieni". La ceremonia oficiala de deschidere a meciului de sah au participat consilierii prezidentiali Octavian Belu si Mariana Bitang, presedintele Federatiei Olandeze de Sah - Bessel Kok, Javier Ochoa de Echauguer - presedintele Federatiei Spaniole de Sah si candidat la presedintia Federatiei Europene, Georgios Makropoulos - membru in conducerea Federatiei Internationale de Sah, si Stefan Sargiev - presedintele Federatiei Bulgare de Sah. Programul meciurilor urmatoare: vineri, ora 14,30, partida a doua; sambata, ora 14,30, partida a treia, duminica, ora 14,30, partida a patra (toate partidele se disputa la Sala Viena de la World Trade Center).
Deschiderea oficiala de ieri a partidei a fost precedata miercuri seara de o conferinta de presa, ocazie cu care a avut loc si tragerea la sorti a culorilor, Nisipeanu castigand piesele albe la primul meci cu Topalov. Secretarul de stat Octavian Belu, care a efectuat tragerea la sorti a culorilor, a declarat ca nu poate da un pronostic pentru intalnirea dintre cei doi sahisti, dar ca spera sa castige Nisipeanu. "Nu ma pricep la sah, decat sa mut piesele. Unde nu ma pricep mai bine nu dau pronosticuri. La fotbal este mai usor, sper totusi sa invinga Dieter", a spus Belu, care a adaugat ca spera ca astfel de intalniri sa mai fie organizate in Romania: "Sunt sigur ca Nisipeanu va face fata cu succes meciului, iar clasamentele actuale ale celor doi jucatori vor fi doar statistica. Sper ca traditia acestor intalniri la varf in Romania sa continue". Topalov a declarat ca a acceptat sa-l intalneasca pe Nisipeanu deoarece sahistul roman este un jucator foarte puternic si avea nevoie de meciuri de un asemenea nivel. "Ma bucur sa ma intorc in Romania dupa 15 ani, cand am jucat tot cu Nisipeanu la Mamaia, la Campionatele Europene de juniori (n.r. - meciul s-a incheiat remiza). Majoritatea meciurilor le joc in Europa, cred ca joc circa sase turnee pe an. Nu este usor sa-mi mentin coeficientul ELO peste 2800, pentru ca trebuie sa joc foarte bine in toate turneele. Ai nevoie si de noroc in sah, dar totul este relativ", a spus Topalov, ai carui sahisti preferati sunt Bobby Fischer si Gary Kasparov. La randul sau, Nisipeanu s-a aratat multumit de tragerea la sorti. "Este important ca voi incepe cu piesele albe, pentru ca ele au intotdeauna initiativa. Pentru mine, meciul cu Topalov este o sansa de a intalni un campion mondial si sper sa ma ajute in cariera acest meci. Este adevarat ca am renuntat sa-mi apar titlul de campion european, pentru acest meci cu Topalov, dar titlul acela l-am castigat deja. Sper sa pot castiga si acest meci", a spus sahistul roman. Prezent la conferinta de presa, presedintele Federatiei Romane de Sah, Ion Serban Dobronauteanu, a declarat ca este prima data cand a fost adus un campion mondial in Romania: "Vrem sa prefatam prin acest meci si integrarea tarilor noastre in Uniunea Europeana. Cele mai stralucite minti din lume sunt in Romania si Bulgaria. Acest meci este un castig pentru sah". (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.