Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, in sedinta de ieri, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) realizat de arhitectii Centrului de Cercetare Proiectare Expertiza si Consulting din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, in sedinta de ieri, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) realizat de arhitectii Centrului de Cercetare Proiectare Expertiza si Consulting din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", pentru spatiul in care va fi amplasata Catedrala Neamului. Prin definitie, PUZ-ul e un plan de modificare zonala a Planului Urbanistic General (PUG) al orasului, iar PUZ-ul pentru viitorul edificiu de cult se refera strict la zona Palatul Parlamentului - 13 Septembrie. In PUG-ul aprobat in 2001, pe terenul din spatele Casei Poporului era prevazut sa se inalte cartierul de zgarie-nori al Capitalei, conform solutiilor gasite la Concursul de arhitectura "Bucuresti 2000". La mijlocul anilor '90, pe acelasi teren pusesera ochii parlamentarii care voiau sa-si construiasca acolo un hotel sau mici vile inconjurate cu terenuri de golf. "Va multumim ca ne ajutati sa ridicam o constructie de insemnatate aparte pentru Ortodoxie", s-a adresat consilierilor municipali Vincentiu Ploiesteanu, vicar patriarhal, prezent la dezbaterea proiectului.
Amplasata in centrul Capitalei, vizibila de oriunde ai privi-o, Catedrala Mantuirii Neamului - asa cum a fost denumit edificiul acum 86 de ani, de catre regele Ferdinand, intr-o scrisoare trimisa patriarhului Miron - va fi cea mai inalta cladire de acest gen din Romania, potrivit arhitectului-sef al Capitalei, Adrian Bold. "Catedrala trebuie sa fie cea mai mare biserica dintre toate bisericile din Romania, asa cum au dorit initiatorii proiectului, inca de la inceputul secolului trecut. Prin insasi denumirea data chiar de catre Regele Ferdinand - Catedrala Manturii Neamului - intr-o scrisoare trimisa patriarhului Miron Cristea, in mai 1920, catedrala trebuie sa fie o constructie monumentala", a precizat Bold.
Catedrala salveaza traficul
Pe terenul de 11 hectare - curtea Casei Poporului, intre sediul Ministerului Apararii Nationale si Parlament - vor fi construite Catedrala si asezamintele patriarhale si va fi amenajat un parc public. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, constructia fiind vizibila de pe Dealul Mitropoliei. Catedrala va avea o inaltime de 114 metri - fata de Parcul Izvor, considerat cota zero, va avea 80 m latime in zona absidelor (bratele crucii), cu o cupola mai inalta decat Casa Poporului si constructii anexe, la aceeasi inaltime cu sediul Ministerului Apararii. Cladirea edificiului de cult poate ocupa doar un sfert din suprafata de teren.
Arhitectii care vor proiecta Catedrala si anexele trebuie sa gaseasca solutii astfel incat impunatoarea cladire a Palatului Parlamentului sa nu domine edificiul ecumenic. In jurul Catedralei, pe restul de teren construibil, vor putea fi inaltate doar constructii P+2 care, ca intindere, pot fi comparabile cu sediul Ministerul Apararii de peste drum. Pe restul terenului va fi amenajat un parc public, suprafata nefiind construibila, din cauza tunelelor ce leaga Ministerul Apararii de Casa Poporului. Gardul de piatra care inconjoara Palatul Parlamentului va fi daramat, intreaga zona urmand sa fie supusa unei ample schimbari peisagistice.
Solutia pentru construirea catedralei va rezolva si problema traficului din Bucuresti. Potrivit proiectului, in zona respectiva va fi amenajat un bulevard, care va trece prin actuala curte a Casei Poporului, unind strada Uranus cu Podul Hasdeu. Se obtine, astfel, o importanta artera de circulatie pe axa Piata Victoriei - Rahova, care va duce la descongestionarea traficului. Se va crea o penetratie in Piata Victoriei, prin strada Buzesti, care se va uni cu Uranus, rezultand astfel o artera care va strabate orasul de la nord la sud, ca alternativa pentru bulevardul Magheru.
Consilierii refuza concesionarea terenurilor
Consilierii municipali au retras de pe ordinea de zi a sedintei de ieri PUZ-ul prin care proprietarul Parcului Bordei intentioneaza sa construiasca pe spatiul verde un complex de agrement, documentatia urmand sa fie discutata intr-o sedinta viitoare. Ei au respins, totodata, concesionarea unor terenuri prin licitatie publica, unor firme sau persoane fizice care solicitau realizarea de constructii cu destinatie diversa. Chiar daca suprafetele erau mici, intre 180 si 490 mp, membrii CGMB au invocat faptul ca aceste terenuri pot fi utilizate de municipalitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.