Romania este una din cele 20 de tari care nu au apelat la fondurile UEFA alocate pentru combaterea rasismului, a anuntat Patrick Gaser, reprezentant al forului european, prezent miercuri seara la meciul amical de la Sala Polivalenta, organizat in cad
Romania este una din cele 20 de tari care nu au apelat la fondurile UEFA alocate pentru combaterea rasismului, a anuntat Patrick Gaser, reprezentant al forului european, prezent miercuri seara la meciul amical de la Sala Polivalenta, organizat in cadrul actiunii "Lasati rasismul in ofsaid!". "Pana acum, 30 de federatii au inaintat programe pentru a primi fonduri de la UEFA. Federatia romana are, probabil, alte prioritati, dar va trebui sa apeleze la linia adoptata de noi", a spus Gaser, project-manager in cadrul programului de asistenta "Hat-Trick" al UEFA. Gaser a afirmat ca UEFA pune la dispozitie 50 la suta din valoarea programelor inaintate de federatiile nationale, dar nu mai mult de 50.000 de franci elvetieni. Si secretarul general al Retelei Europene a Organizatiilor de Rromi, Valeriu Nicolae, a acuzat conducerea Federatiei Romane de Fotbal ca nu a accesat fondurile alocate de UEFA actiunilor impotriva rasismului. "Este inadmisibil ca Federatia Romana de Fotbal nu a accesat programele UEFA pentru combaterea rasismului. Mai mult in acest sens a facut presa. Noi suntem dispusi sa lucram cu FRF, desi initiativa ar trebui sa vina din partea acestui for", a spus Nicolae. Actiunea "Lasati rasismul in ofsaid!" a constat intr-o partida ce a opus doua echipe ale Aliantei Civice a Rromilor din Romania, intitulate "Nu rasism" si "Toleranta", in care au evoluat si reprezentanti ai CNCD. Lovitura de incepere a partidei a fost data de seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, care a purtat un tricou alb, cu sloganul actiunii. Meciul a fost castigat de "Toleranta", care s-a impus cu 8-2. La partida au asistat presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, si reprezentantul UEFA, Patrick Gaser. Stelistul Banel Nicolita, presedintele FC Steaua, Marius Lacatus, si fostul portar al Rapidului, Rica Raducanu nu au mai participat la eveniment, desi isi anuntasera prezenta. (MIG)
Galca joaca pentru rromi
Meciul dintre Almeria, la care evolueaza Constantin Galca, si Polideportivo Ejido, programat duminica, 9 aprilie, in liga a doua spaniola, va fi un omagiu adus tiganilor, in cadrul unei campanii initiate de o fundatie ce lupta pentru integrarea acestei etnii, informeaza cotidianul spaniol "Marca". Astfel, un copil de etnie rroma, Amerido Santiago, va da lovitura de incepere a partidei, iar la meci este asteptat si chitaristul Tomatito, de origine rroma, nascut in Almeria, care a castigat doua premii Grammy. De asemenea, ambele echipe vor iesi pe teren cu tricouri inscriptionate cu mesajul: "Aici nu exista prejudecati!". Tot in cadrul acestei campanii, jucatorii celor doua echipe vor vizita scoli unde invata in majoritate tigani. "Am initiat aceasta campanie, deoarece comunitatea tiganilor este cea mai putin acceptata in Spania, inclusiv de catre ceilalti imigranti", a declarat Humberto Garcia, unul dintre directorii fundatiei. Pe 8 aprilie se sarbatoreste Ziua Internationala a Rromilor. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.