Termenul final de solicitare a preschimbarii certificatelor doveditoare calitatii de revolutionar, in Revolutia din decembrie 1989, este 30 aprilie 2006, stabileste un proiect de lege aprobat ieri de Guvern. Actul normativ aprobat de Executiv modific
Termenul final de solicitare a preschimbarii certificatelor doveditoare calitatii de revolutionar, in Revolutia din decembrie 1989, este 30 aprilie 2006, stabileste un proiect de lege aprobat ieri de Guvern. Actul normativ aprobat de Executiv modifica Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989. Astfel, mai este stabilit ca pana la 31 iulie sa se incheie perioada in care pot fi depuse documentele solicitate pentru completarea dosarelor de preschimbare a certificatelor de revolutionari. Proiectul de lege mai clarifica modalitatea de calcul a indemnizatiilor reparatorii. Noile reglementari nu aduc schimbari de esenta in calcularea indemnizatiilor reparatorii, ci doar clarifica si redefineste anumiti termeni din cuprinsul Legii 341/2004. Astfel este clarificata modalitatea de calcul al indemnizatiilor reparatorii in functie de salariul mediu brut pe economie. S-a stabilit ca indemnizatiile vor fi stabilite prin luarea in calcul a salariului mediu brut utilizat la fundamentarea Bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata. Initial, indemnizatia era calculata in functie de salariul mediu brut pe economie din luna anterioara celei in care se face plata. Astfel, salariul mediu este inmultit cu un anume coeficient multiplicator. Acesti coeficienti sunt: 2,00 - pentru marii mutilati; 1,75 - pentru persoanele incadrate in gradul I de invaliditate; 1,50 - pentru persoanele incadrate in gradul II de invaliditate; 1,25 - pentru persoanele incadrate in gradul III de invaliditate; 1,10 - pentru persoanele neincadrate in grad de invaliditate. S-a mai clarificat prevederea care stabilea ca indemnizatiile pentru cei care detin titlul de "Luptator - Remarcat prin fapte deosebite" se pot acorda numai persoanelor cu un venit lunar mai mic decat salariul mediu brut pe economie. In proiectul de lege, aprobat ieri de Guvern, se precizeaza ca "venitul lunar" reprezinta venitul brut lunar realizat din salarii si asimilate salariilor, conform prevederilor Codului Fiscal si din pensii, indiferent de sistemul in care sunt stabilite.
Potrivit unei analize a Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, pana la jumatatea lunii martie s-au depus aproximativ 22.350 de cereri de preschimbare a certificatelor de revolutionar si de urmasi ai acestora. Din totalul de 2.410 certificate tiparite, au fost eliberate titularilor 1.601 de certificate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.