Turismul balnear a adus in 2005 venituri de circa 90-100 milioane operatorilor privati, cifra de afaceri a sectorului urmand sa creasca cu circa zece la suta in 2006, a declarat ieri, pentru Rompres, directorul executiv al Organizatiei Patronale a Tu
Turismul balnear a adus in 2005 venituri de circa 90-100 milioane operatorilor privati, cifra de afaceri a sectorului urmand sa creasca cu circa zece la suta in 2006, a declarat ieri, pentru Rompres, directorul executiv al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Rodica Pencea. "Cifra de afaceri va creste cu circa 5-10%, insa, daca vom reusi sa facem in asa fel incat serviciile de tratament sa reprezinte circa 60% din pret, atunci potentialul acestui sector va creste foarte mult", a spus reprezentantul OPTBR. In momentul de fata ponderea cazarii reprezinta circa 50a din pachetul de servicii, alimentatia publica 40%, iar serviciile de tratament doar 10%. "Noi trebuie insa sa ne indreptam spre atragerea de fonduri structurale si sa realizam proiecte care sa puna in valoare calitatea factorilor naturali de cura, valoarea istorica a statiunilor balneare si cea a calitatii calificarii personalului medical", a precizat Rodica Pencea. Potrivit reprezentantilor OPTBR, majoritatea statiunilor sunt in proces de acreditare cu normele ISO 9000, se realizeaza programe de training si pregatire a personalului conform cu standardele europene. In ultimii ani, investitiile pentru dezvoltarea statiunilor s-au cifrat la peste 100 de milioane de euro, suma considerata insa insuficienta fata de necesar. "Ganditi-va, de exemplu, ca Baile Herculane este un oras-statiune si ce fonduri sunt necesare pentru modernizare, amenajare oras, infrastructura specifica. Din pacate, foarte putini au investit in agrementul din statiuni sau in structurile proprii, si aici este nevoie de o concentrare de forte atat financiare cat si logistice", a spus Rodica Pencea. Privatizarea in turismul balnear a fost mai greoaie, in opinia reprezentantilor companiilor de profil, atat datorita valorii activelor existente, investitiilor mari necesare, cat si din cauza multor cereri de retrocedare. Investitiile au vizat statiuni cunoscute precum: Govora, Sovata, Baile Herculane, Felix, Moneasa, Hebe, Vatra Dornei, Slanic Prahova. Investitiile s-au indreptat atat spre infrastructura mare - hoteluri, restaurante, baza de tratament, cat si spre modernizari sau achizitii noi de aparatura si echipamente, precum si spre un domeniu foarte important si anume pregatirea personalului. Potrivit OPTBR, numarul turistilor care au fost in statiunile balneare in 2005 s-a ridicat la circa 7-800000 turisti, majoritatea sosind prin Casele de Pensii si cele de Asigurari Medicale, insa statiunile romanesti erau mult mai cunoscute in strainatate in anii '70 si '80. (C.S.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.