Sindicatele din distributia de gaze ar putea deschide conflictul de munca, saptamana viitoare, daca nu vor ajunge la un acord cu administratia privind indexarea salariilor in 2006 cel putin cu rata inflatiei. Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au inclus

Sindicatele din distributia de gaze ar putea deschide conflictul de munca, saptamana viitoare, daca nu vor ajunge la un acord cu administratia privind indexarea salariilor in 2006 cel putin cu rata inflatiei. Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au inclus in tariful gazelor o suma aferenta indexarii salariilor cu 5,5 la suta, fapt consemnat in solicitarea de majorare a pretului la gaze aplicata de la 1 ianuarie 2006, a declarat, Eugen Luha, presedintele Federatiei Sindicatelor Gaz Romania. Cu toate acestea, angajatii nu au primit nici un ban in plus la salariu, iar sindicatele si administratia nu au cazut de acord asupra procentului de indexare. "Ultima varianta propusa a fost de noua la suta de la 1 mai", afirma Luha. Sindicatele cer 10-11 la suta in plus la salariu, in conditiile in care salariul mediu brut este cuprins intre 10 si 13 milioane de lei vechi (la care se adauga sporuri, apoi se impoziteaza), in functie de companie.
Luha spune ca problema cresterii salariilor este una in divergenta intre sindicate si directori, neexistand inca un acord nici in privinta politicii salariale pentru anii urmatori. "Am cerut ca, pana in 2008, salariul mediu la noi sa ajunga la nivelul salariului minim primit de angajatii francezi. Ni s-a spus ca un astfel de plan poate fi adus in discutie doar peste vreo cinci-sase ani", a afirmat Luha. El spune ca salariul mediu al angajatilor francezi ai Gaz de France este de aproape 1.200 de euro, fata de 300 de euro media in cazul angajatilor romani.

Reprosuri

Sindicalistii reproseaza administratiei faptul ca, desi nu acorda majorarea salariala ceruta, plateste lunar sume considerabile pentru plata unor consultanti straini. Potrivit sursei citate, consultanta costa in jur de 500 de euro pe zi pe fiecare specialist la Distrigaz Nord, in timp ce la Distrigaz Sud sunt incheiate trei contracte de consultanta care costa aproape un milion de euro lunar.
Liderii sindicali se vor intalni din nou cu administratia in cursul acestei saptamani. Sindicalistii spun ca, in lipsa unei intelegeri privind indexarea salariilor, vor incepe procedura de declansare a conflictului de interese, tip de litigiu care - potrivit legii - permite declansarea grevei generale, in situatia in care partile nu ajung la un acord in cursul negocierilor.
Pe de alta parte, sindicalistii acuza lipsa investitiilor prevazute de contractul de privatizare, pe fondul reducerii personalului celor doua companii de distributie a gazului.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.