Romanii vor putea calatori fara viza in Marea Britanie inainte de aderarea la Uniunea Europeana (UE), a declarat, ieri, ministrul de Interne Vasile Blaga, precizand ca a primit asigurari in acest sens de la omologul sau britanic, Charles Clarke, info
Romanii vor putea calatori fara viza in Marea Britanie inainte de aderarea la Uniunea Europeana (UE), a declarat, ieri, ministrul de Interne Vasile Blaga, precizand ca a primit asigurari in acest sens de la omologul sau britanic, Charles Clarke, informeaza Mediafax. "Colegul britanic m-a asigurat ca ridicarea vizelor de Marea Britanie pentru romani se va face inainte de intrarea Romaniei in UE", a declarat Blaga in timpul unei conferinte romano-britanice pe tema colaborarii dintre cele doua state in combaterea criminalitatii si in promovarea justitiei. Blaga a mai spus ca Romania ar putea introduce pasapoarte biometrice de la 1 ianuarie 2007, atat la cerintele UE cat si la cele ale Statelor Unite ale Americii, cu care autoritatile romane au inceput deja negocierile privind eliminarea reciproca a vizelor.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat, in discutia de ieri cu ministrul britanic de Interne, Charles Clarke, ca vizele pentru cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie sa fie ridicate inaintea aderarii Romaniei la UE, transmite Mediafax. Charles Clarke l-a informat pe Tariceanu ca Marea Britanie va anunta calendarul de ridicare a vizelor pentru cetatenii romani dupa ce Consiliul European din luna iunie va stabili data aderarii Romaniei la UE.
Ministrul britanic de Interne Charles Clarke face o vizita la Bucuresti, el fiind cea mai inalta oficialitate din Cabinetul Tony Blair care viziteaza Romania in ultimii trei ani si jumatate. Vizita ministrului britanic de Interne face parte dintr-un turneu care include Albania si Bulgaria.
Clarke la Basescu
Presedintele Traian Basescu si ministrul britanic pentru Afaceri Interne, Charles Clarke, au discutat, ieri, la Cotroceni, despre procesul de aderare a Romaniei la UE, precum si despre cooperarea bilaterala, Marea Neagra, Irak si Afganistan, Balcanii de Vest si Republica Moldova.
Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale discutiile sefului statului cu demnitarul britanic s-au axat pe tema aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si pe aspecte relevante ale cooperarii bilaterale. Presedintele Traian Basescu a facut referire la cele mai recente evolutii in cadrul reformelor pe linie de administratie si afaceri interne, subliniind ca progresele obtinute in acest "domeniu sensibil, de care depinde aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007", sunt "pozitive" si "raspund asteptarilor Comisiei Europene", se arata in comunicat. Potrivit sursei citate, Charles Clarke i-a transmis presedintelui Basescu mesajul de salut din partea premierului Tony Blair si a apreciat eforturile si progresele realizate de Romania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.