Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va dezbate, la data de 13 aprilie a.c., "Ghidul pentru bune practici pentru cooperarea intre instante, parchetele de pe langa acestea si mass media", ne-a informat ieri institutia amintita. Potrivit aceste
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va dezbate, la data de 13 aprilie a.c., "Ghidul pentru bune practici pentru cooperarea intre instante, parchetele de pe langa acestea si mass media", ne-a informat ieri institutia amintita. Potrivit acesteia, "informarea rapida, corecta si completa a institutiilor mass-media sprijina intelegerea justitiei de catre opinia publica", materialele de presa reprezentand "un ajutor pretios pentru organele judiciare".
Printre aspectele supuse dezbaterii, se numara accesul purtatorului de cuvant "la toate activitatile instantei/Parchetului", si dreptul acestuia de "a consulta orice document sau dosar aflat la instantele sau Parchetele din raza sa de competenta, avand obligatia de a respecta secretul de serviciu si de a proteja informatiile confidentiale de care ia cunostinta".
Catalogand toate lucrarile legate de mass-media drept "urgente care se rezolva telefonic sau in scris, chiar si in afara orelor de program", purtatorul de cuvant are obligatia de a elibera, la cerere, copii de pe actele procesuale si procedurale in conditiile prevazute de lege.
In ceea ce priveste filmarea si fotografierea in salile de judecata, acestea se pot realiza numai cu acordul presedintelui de complet si al partilor, se arata in Ghidul propus de CSM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.