Incepand cu 1 iulie, preturile biletelor de avion pentru compania TAROM, vandute de agentiile de turism, va creste cu sume cuprinse intre 20 si 100 de euro. Aceasta scumpire este determinata de "decizia companiei nationale aviatice TAROM de a scadea
Incepand cu 1 iulie, preturile biletelor de avion pentru compania TAROM, vandute de agentiile de turism, va creste cu sume cuprinse intre 20 si 100 de euro. Aceasta scumpire este determinata de "decizia companiei nationale aviatice TAROM de a scadea comisionul cedat retelei de agentii ANAT din tariful biletului de avion de la 7% la 1% incepand cu data de 1 iulie 2006", se arata intr-un comunicat al Patronatului Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Lucia Morariu, presedinte ANAT, a precizat ieri ca reducerea comisionului nu este insotita si de o ieftinire a biletului la cursele TAROM, iar agentiile de turism vor fi nevoite sa adauge taxe pentru a-si acoperi cheltuielile. In plus, masura adoptata de compania nationala va fi urmata si de ceilalti operatori aerieni prezenti in Romania si care practica acum un comision de 7%, afirma ANAT. Potrivit presedintelui Patronatului ANAT, motivul prezentat de TAROM, respectiv nevoia de a realiza rezultatele financiare impuse de acordul cu Banca Mondiala, este nejustificat. "Tarom are de facut in acest an un profit operational de 11 milioane de euro, iar valoarea totala a comisioanelor acordate catre agentii se ridica la doar 500.000 euro pentru sase luni", a explicat Lucia Morariu. Ea a subliniat ca decizia de micsorare a comisionului a fost luata fara acceptul ANAT iar agentiile de turism realizeaza 72% din vanzarile totale de bilete ale TAROM. Morariu mai spune ca ministrul Transporturilor a promis Patronatului ANAT ca nu se vor anula comisioanele cedate agentiilor. Operatorul national aerian TAROM respinge afirmatiile reprezentantilor ANAT cu privire la posibilitatea scumpirii biletelor de avion si afirma ca "tarifele vor evolua in functie de cererea si oferta existenta pe piata". Compania TAROM afirma ca, in cadrul unei intalniri cu 32 de agentii (ce realizeaza 20% din vanzari), au fost prezentate propunerile companiei TAROM iar reprezentatii agentiilor au acceptat, in principiu, aceste modificari. Reprezentantii TAROM sustin ca propunerea companiei de a aplica o taxa de rezervare in valoare de 20 euro pe bilet a fost respinsa in cadrul discutiilor purtate cu membrii ANAT acestia solicitand insistent ca aceasta taxa sa aiba un nivel superior de minim 35 euro pe bilet.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.