Coalitia guvernamentala se pregateste de alegeri. Declaratiile populiste, de la sfarsitul saptamanii trecute, ale premierului Calin Popescu Tariceanu, precum si ale presedintelui PD, Emil Boc, reprezinta un semnal evident ca partidele din Coalitia gu
Coalitia guvernamentala se pregateste de alegeri. Declaratiile populiste, de la sfarsitul saptamanii trecute, ale premierului Calin Popescu Tariceanu, precum si ale presedintelui PD, Emil Boc, reprezinta un semnal evident ca partidele din Coalitia guvernamentala se pregatesc de campanie electorala.
Asistam de cateva zile la un scandal politic de proportii intre cele doua partide care compun Alianta PNL-PD, principalul actor al guvernarii oranj. Aceasta confruntare a depasit demult nivelul unor dezbateri intre doi parteneri de guvernare si s-a transformat intr-un veritabil razboi pentru capital politic, in care sunt implicate pana si institutii publice. Fondul problemei nu justifica amploarea pe care a luat-o criza politica din spectrul Puterii. Impasul la care s-a ajuns prefigureaza divortul politic formal dintre liberali si democrati, dintre presedinte si prim-ministru, in cele din urma, dintre grupurile de interese care graviteaza in jurul celor doua tabere. Tonul declaratiilor a capatat dimensiuni care fac putin probabila o reconciliere intre principalii actori ai conflictului si o continuare a convietuirii in conditii de normalitate.
Istoria se repeta pe scena politica romaneasca si rememoram in aceste zile tensiunile si conflictele care au caracterizat guvernarea cederista din 1996-2000. Partidele care compun Coalitia guvernamentala sunt interesate prea putin de gestionarea problemelor cu care se confrunta cetatenii Romaniei, ci mai degraba incearca sa-si plaseze lovituri decisive, pentru a puncta la capitolul imagine. "Guvernarea o lasam pe mai tarziu", pare sa fie, in aceste momente, dictonul care domina interesele Puterii. Programul de guvernare a fost uitat in vreun sertar al Palatului Victoria. Nevoile, asteptarile si nemultumirile populatiei au devenit tot atatea instrumente pentru a promova ambitiile politice si mai putin indicatori care sa ghideze programele de guvernare.
La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele PD a inceput sa vorbeasca despre infrastructura rutiera, despre educatie, mediu, majorarea pensiilor, compensarea medicamentelor si facturile la intretinere. A inceput sa vorbeasca dupa ce, mai bine de un an de zile, a uitat de problemele reale cu care se confrunta societatea romaneasca. Emil Boc si-a amintit brusc de toate acestea in focul luptei politice cu liberalii, in razboiul pentru castigarea electoratului Aliantei. Si-a amintit si a inceput sa promita, mai ceva ca in campania electorala. Numai ca, exact ca in campania electorala, domnul Boc face promisiuni gratuite, populiste si lipsite de orice legatura cu realitatea. Presedintele PD a amintit de 45 de mii de miliarde de lei excedent bugetar care se afla la Trezorerie si care ar trebui sa sustina promisiunile democratilor. Sa facem rectificare bugetara si sa dam bani la popor, spune domnul Boc. Numai ca domnul Boc nu stie, sau nu vrea sa stie, ca acesti bani nu pot fi folositi pentru rectificarea bugetului pe 2006.
Pe fondul acestui conflict politic, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) publica estimarile reevaluate pentru anul 2006. Indicatorii prezentati de CNP sunt insa diferiti de tintele macroeconomice oficiale stabilite de Guvernul Tariceanu. Numai rata inflatiei se situeaza la 7,2% in prognozele CNP, in timp ce tinta urmarita de Guvern este de 5%. Prin urmare, care sunt obiectivele reale ale Guvernului condus de premierul Tariceanu?
O modificare spectaculoasa este inregistrata de nivelul investitiilor straine pentru anul 2006. Daca in toamna anului trecut, Comisia prognoza un nivel al investitiilor straine directe atrase in economia nationala, in 2006, de 3,9 miliarde de euro, acum, dupa sase luni, aceeasi institutie sustine o cifra cu 85% mai mare decat cea din toamna, adica 7 miliarde de euro. O diferenta foarte mare intre cele doua cifre, lucru care starneste unele suspiciuni asupra corectitudinii estimarilor. Oare apropierea alegerilor anticipate sa dea batai de cap economistilor Aliantei?
Abundenta de optimism si de promisiuni ale politicienilor Puterii, pe fondul crizei acute care macina Coalitia guvernamentala, sugereaza debutul unei perioade foarte agitate in politica si societatea romaneasca. Romania se afla pe ultima suta de metri a aderarii la Uniunea Europeana. O criza politica de proportii va avea implicatii majore asupra procesului de aderare. Totusi, politicienii Aliantei par dispusi sa isi asume riscuri politice marunte in raport cu posibilele efecte grave asupra viitorul Romaniei.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.