In luna aprilie, Guvernul intentioneaza sa acorde, unor categorii de pensionari, un ajutor banesc de 40 sau 50 de lei noi, in functie de cuantumul pensiei. Un proiect de hotarare de Guvern prevede ca pensionarii a caror pensie este de pana la 200 de
In luna aprilie, Guvernul intentioneaza sa acorde, unor categorii de pensionari, un ajutor banesc de 40 sau 50 de lei noi, in functie de cuantumul pensiei. Un proiect de hotarare de Guvern prevede ca pensionarii a caror pensie este de pana la 200 de lei (2.000.000 de lei vechi) vor primi 50 de lei (500.000 lei vechi), iar cei cu pensia intre 200 si 305 lei noi ar urma sa primeasca un ajutor de 40 de lei (400.000 de lei vechi). Proiectul de hotarare urmeaza sa se discute in sedinta Guvernului din aceasta saptamana si, cu putin noroc, aproximativ 3.000.000 de pensionari vor primi cativa lei in plus inainte de Paste. "Intre acesti pensionari, marea majoritate nu au beneficiat de cresteri la recalcularea de anul trecut, iar unii dintre ei, tot multi, n-au beneficiat nici de cresterea valorii punctului de anul acesta, de 9,3%. Ca atare, puterea lor de cumparare a scazut datorita inflatiei si, prin aceasta procedura, incercam sa asiguram o readucere, cel putin temporara, la o crestere a puterii de cumparare", a declarat ieri, Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii. In cazul beneficiarilor de pensie de urmas, ajutorul care ar trebui sa vina in luna aprilie se stabileste in functie de numarul urmasilor. Astfel, pentru trei sau mai multi urmasi se va da ajutorul integral, adica 50 sau 40 de lei noi (in functie de cuantumul pensiei). Pentru 2 urmasi suma va fi 37,5 sau 30 de lei noi (75% din suma), iar pentru un urmas ajutorul va fi de 25 sau 20 de lei noi (50% din suma).
Banii vin prin posta
Nu vor primi ajutorul banesc pensionarii care au numai pensii provenite din fostul sistem de asigurari sociale al agricultorilor (stabilite conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001); beneficiaza de pensie din sistemul public, stabilita dupa data de 1 aprilie 2001 si care se suporta integral din bugetul de stat in conformitate cu articolul 192(1) din legea 19/ 2000; beneficiaza de pensie de serviciu acordata in baza prevederilor legilor cu caracter special. Pentru persoanele care au doua sau mai multe categorii de pensii din sistemul public de pensii, ajutorul banesc se acorda fara a lua in calcul pensiile mentionate anterior.
Fondurile necesare pentru plata ajutorului vor proveni de la bugetul de stat si vor fi trimise pensionarilor prin posta. "Fiecare va primi acasa, prin posta, suma respectiva, dar nu ca pensie, ci ca o suma fixa acordata separat, in afara pensiei", a mai spus Seitan. Presedintele CNPAS a mai spus ca, in a doua parte a anului, Guvernul va lua in discutie o posibila majorare a valorii punctului de pensie, printr-o rectificare a bugetului de asigurari sociale de stat. "Majorarea va depinde de sumele obtinute in urma rectificarii bugetare", a afirmat Seitan. De la 1 ianuarie 2006, valoarea punctului de pensie a crescut cu 9,3%, de la 295,56 lei la 323,1 lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.