Actiunile Petrom au scazut, ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu 5,2%, dupa ce Ministerul Economiei si Comertului anunta, cu o zi in urma, ca a transmis Guvernului un memorandum privind atribuirea pachetului de 8% din actiunile companiei dest
Actiunile Petrom au scazut, ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu 5,2%, dupa ce Ministerul Economiei si Comertului anunta, cu o zi in urma, ca a transmis Guvernului un memorandum privind atribuirea pachetului de 8% din actiunile companiei destinate salariatilor. In memorandum au fost propuse doua variante, respectiv vanzarea catre angajati sau catre o asociatie a acestora. OMV a preluat, la sfarsitul anului 2004, 33,34% din actiunile Petrom, in schimbul a 668,81 milioane de euro. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 51% printr-o majorare de capital, pentru care a subscris 830 de milioane de euro. Noul proprietar al Petrom a achitat un pret de 5,25 eurocenti pe actiune, echivalentul a 0,185 lei la cursul actual al euro. Pretul este de aproximativ trei ori mai mic decat cotatia titlurilor la inchiderea sedintei, de 0,545 lei pe unitate. Brokerii apreciaza ca, desi pe termen scurt pretul actiunilor Petrom va scadea, pe termen mediu si lung cotatiile se vor aprecia. Petrom s-a aflat pe prima pozitie in topul lichiditatii, transferurile realizate cu cele 9,9 milioane de actiuni totalizand 5,4 milioane de lei. Lichiditatea bursiera a fost redusa, operatiunile totalizand 29,2 milioane de lei. Indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai tranzactionate actiuni, a scazut cu 1,74%, iar deprecierea indicelui BET-C, care reflecta trendul general al pietei, a fost de 1,69%. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.