Ministerul Finantelor a elaborat mai multe scenarii privind modificarea Codului Fiscal pentru cresterea veniturilor bugetare la peste 30% din PIB. Ministrul de resort, Sebastian Vladescu, a aratat, ieri, ca o decizie politica referitoare la o eventu
Ministerul Finantelor a elaborat mai multe scenarii privind modificarea Codului Fiscal pentru cresterea veniturilor bugetare la peste 30% din PIB. Ministrul de resort, Sebastian Vladescu, a aratat, ieri, ca o decizie politica referitoare la o eventuala majorare a TVA va fi luata in maximum doua luni. Potrivit acestuia, una dintre cele patru-cinci variante pe care se lucreaza pentru modificarea Codului Fiscal este majorarea TVA cu trei puncte procentuale, o alta varianta ar fi o solutie mixta, de crestere a TVA (cu mai putin de trei puncte procentuale) si a cotei unice, existand, insa si varianta mentinerii celor doua impozite principale la nivelul actual. Vladescu a aratat, insa, ca o crestere de 3% a TVA va creste veniturile bugetare cu numai 1% din PIB. "<<Jocul>> taxelor este pentru un punct procentual din PIB. Din punctul meu de vedere, a ne invarti in continuare in acest joc - care este cea mai buna taxa, nu este o solutie, intrucat ar trebui sa avem treburi mai importante pentru a putea sta de vorba de venituri de 33-34% din PIB", a afirmat Vladescu. In opinia finantistului-sef, decizia politica se va putea traduce in taxe mai mari sau deficite bugetare mai mari pentru ca Romania sa aiba fonduri de cheltuit pentru investitii. In ceea ce priveste cota redusa de TVA pentru anumite produse, ministrul Finantelor a precizat, insa, ca nu este partizanul unei asemenea forme de impozitare. Ministrul sustine ca toate scenariile privind modificarile Codului Fiscal au fost prezentate si bancii centrale, dar a mentionat ca nu a avut inca un raspuns de la reprezentantii BNR.Oficialul MFP nu a dorit sa precizeze care este varianta agreata in mod personal, dar a aratat ca orice solutie trebuie sa aiba un impact pe termen de trei-cinci ani si sa permita Romaniei sa realizeze venituri bugetare de cel putin 30% din PIB. Totusi, ministrul Finantelor considera ca trebuie impozitate noi piete, sustinand in principal nevoia de a aduce agricultura in sistemul de taxare. "Faptul ca nu taxam agricultura este cea mai mare anomalie", a spus Vladescu.
Deficit bugetar aproape dublu
Pe de alta parte, potrivit ministrului Finantelor, la jumatatea acestei luni, va fi operata o rectificare de buget in urma careia vor fi alocate suplimentar fonduri de 25.000 miliarde de lei vechi, din care 18.000 miliarde de lei vechi pentru proiecte. In acest context, deficitul bugetar pentru 2006 se va majora de la 0,5% cat a fost stabilit initial, la 0,9%.O serie de experti ai Comisiei Europene au recomandat Romaniei sa majoreze, anul viitor, una dintre cele doua taxe principale, TVA sau cota unica de impozitare. La sfarsitul lunii februarie, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia, a declarat, la Bucuresti, ca reducerea impozitelor nu a fost o masura buna. El a apreciat ca Romania va avea dificultati daca nivelul de colectare si cel al taxelor nu vor fi puse in acord cu necesarul de venituri la buget. Almunia a recomandat atunci autoritatilor fiscale sa aiba in vedere cresterea taxelor la un nivel care sa asigure Romaniei un grad mai ridicat de venituri la bugetul de stat. Si expertii Fondului Monetar International au recomandat Guvernului majorarea TVA sau a cotei unice de impozitare, ca modalitati de crestere a veniturilor bugetare. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, recent, ca nivelul cotei unice de 16% va fi mentinut pe intreaga durata a mandatului sau.
CEC nu se vinde ieftin
Referitor la privatizarea CEC, ministrul Finantelor a aratat ca vanzarea institutiei se va incheia numai pentru sume importante de bani, iar autoritatile romane isi rezerva dreptul de a respinge toate ofertele daca pretul nu este satisfacator. "Am anuntat oficial ca, daca suma oferita nu este satisfacatoare, nu vindem CEC", a afirmat Vladescu. El considera ca este normal ca autoritatile sa astepte un pret mare pentru o banca de reputatia CEC, una dintre cele mai vechi institutii bancare din Romania. Ministerul Finantelor este unicul actionar al CEC. Pe lista participantilor preselectati in procesul de privatizare CEC figureaza sase banci: National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen. Guvernul a modificat recent strategia de privatizare a CEC, iar investitorii interesati de privatizare vor depune oferte de cumparare pentru 85% din actiunile bancii, fata de nivelul anterior de 75%. De asemenea, comisia de privatizare a decis ca pretul sa reprezinte 75% din grila de punctaj pentru evaluarea ofertelor.
Monitorizarea incasarii TVA gata la data aderarii
Sistemele informatice pentru schimbul de date in cadrul UE privind incasarile din TVA si accize vor fi functionale la 1 ianuarie 2007, desi exista intarzieri in implementare, cauzate si de dorinta Comisiei Europene de a verifica licitatiile, a afirmat ministrul Vladescu. "Daca incepeam licitatia anul trecut in ianuarie, si nu in octombrie, poate ca era mai bine", a afirmat Vladescu, care a devenit ministru al Finantelor in toamna trecuta. El a aratat ca problema ridicata recent de presedintele Traian Basescu privind sistemul de urmarire a incasarilor din TVA este cunoscuta si a fost anuntata de Comisia Europeana in cadrul intalnirilor care au avut loc la Bruxelles cu autoritatile romane, in luna martie. Oficialul MFP a aratat ca organismul european a aprobat criteriile din caietele de sarcini, dar ulterior a dorit sa verifice procedurile de desemnare a castigatorilor, iar intr-un final a fost de acord cu furnizorii selectati, respectiv IBM si Oracle. In opinia lui Vladescu, cele doua companii vor reusi sa implementeze sistemele informatice pentru TVA si accize intr-un termen rezonabil, pentru a intra in functiune la 1 ianuarie 2007. Pentru a deveni functionale, sistemele trebuie evaluate si verificate pentru a fi compatibile cu cele din tarile Comunitatii Europene. Dupa aderare, accizele vor fi incasate in tara de utilizare a produselor, dar multe state printre care si Romania au inca reglementari care stipuleaza incasarea acestor taxe la sursa, respectiv la producator. Avand un sistem informatic integrat, firmele care au desfacere finala in alta tara isi recupereaza rapid acciza platita in tara de origine. "Avand experienta altor state, Comisia Europeana a transmis atentionari ca termenul pentru implementarea sistemelor este destul de scurt", a mai spus Vladescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.