Din cele 53 de focare existente in Romania, 38 au fost inchise, iar 15 sunt in curs de lichidare, preciza ieri, printr-un comunicat de presa, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Conform ANSVSA, starea de
Din cele 53 de focare existente in Romania, 38 au fost inchise, iar 15 sunt in curs de lichidare, preciza ieri, printr-un comunicat de presa, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Conform ANSVSA, starea de sanatate a pasarilor santinela, introduse in gospodariile unde a evoluat gripa aviara, este buna, iar activitatea de supraveghere sanitara veterinara a pasarilor domestice si salbatice prin examene clinice si de laborator continua.
In perioada 27 martie 2006 - 2 aprilie 2006, au fost examinate 4533 de probe dintr-un numar de 5601 de probe, recoltate de la pasari domestice si salbatice. ANSVSA face apel, in continuare, ca cetatenii sa mentina pasarile inchise in adaposturi si sa respecte masurile impuse de autoritati privind circulatia animalelor si a oamenilor.
In ceea ce o priveste pe femeia din Constanta internata sambata seara la Spitalul de Boli infectioase din Brasov, ieri directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Brasov, Elena Darstaru, a precizat ca nu este bolnava de gripa aviara. "Starea clinica a pacientei este buna, motiv pentru care nu a mai fost trimisa la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti. Femeia a fost diagnosticata cu bronhopatie cronica cu complicatii si va ramane sub supravegherea medicilor in continuare", a declarat sefa DSP Brasov.
Pacienta rezidenta in localitatea Basarabi din judetul Constanta si aflata in trecere prin Brasov s-a prezentat sambata la ambulatoriul Spitalul judetean din Brasov si a fost suspectata de medicii de garda de infectie cu virusul gripei aviare.
Bufnita infestata
Laboratorul national de referinta al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV) a confirmat, sambata, ca probele prelevate de la o bufnita moarta gasita la Constanta indica prezenta virusului gripei aviare, a declarat directorul adjunct al DSV Constanta, Gheorghe Dinca. Pasarea salbatica a fost gasita joi dimineata, in agonie, in fata Scolii 37 din municipiul Constanta de catre directorul unitatii scolare, care a anuntat imediat Directia Sanitar-Veterinara. Ieri dimineata, DSV Constanta a dezinfectat zona din jurul scolii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.