Ticu Dumitrescu a renuntat la preconizata sa demisie din calitatea de membru al CNSAS. La intalnirea de sambata cu revolutionarii brasoveni, Dumitrescu a anuntat ca va ramane in Colegiu atata vreme cat mai exista o speranta pentru aflarea adevarului.

Ticu Dumitrescu a renuntat la preconizata sa demisie din calitatea de membru al CNSAS. La intalnirea de sambata cu revolutionarii brasoveni, Dumitrescu a anuntat ca va ramane in Colegiu atata vreme cat mai exista o speranta pentru aflarea adevarului. "Mi s-a spus, incepand cu prietenii de aici, de la Brasov si sfarsind cu mii de telefoane, scrisori, apeluri disperate, nu plecati ca asta vor. Ei bine, in premiera va declar, si auziti domnule Basescu si domnilor de la SRI, nu plec! In clipa in care voi vedea ca nu mai exista nici o speranta pentru aflarea adevarului, voi chema din nou mass-media si voi anunta ce voi face pentru a nu ma compromite", a spus Ticu.

Suspiciuni fata de Basescu

Desi imediat dupa alegerea lui Turianu, Dumitrescu parea sa fi abandonat lupta pentru sefia Colegiului pentru Studierea Arhivelor Securitatii, acesta a revenit in arena pe masura ce s-au inmultit luarile de pozitie in favoarea sa. Pe de alta parte, Ticu este sceptic in ceea ce priveste posibilul sprijin acordat de presedintele Traian Basescu. Intrevederea ceruta in mod repetat de Ticu nu a avut loc, iar discutia telefonica de joi dintre cei doi nu a clarificat lucrurile. Mai mult, Basescu a evitat pana acum o luare clara de pozitie, pastrandu-si neutralitatea cel putin pana marti, cand va participa la sedinta CNSAS.
Declaratiile lui Dumitrescu de la Brasov il pun pe presedinte in aceeasi categorie cu cei de la SRI, acuzati ca nu doresc demascarea celor care au facut politie politica: "I-am spus sa-mi acorde aceeasi incredere pe care i-o acorda lui Timofte si ai lui. In fata domnului Basescu sunt puse toate problemele. Nu stiu cat evenimentele care se intampla la nivel de intrega tara il vor trezi la realitate". Mai mult, Ticu se teme ca participarea presedintelui la sedinta CNSAS va legitima alegerea lui Corneliu Turianu ca presedinte al Colegiului. "Tare ma tem ca domnia sa are de gand ca, prin prezenta la sedinta care va avea loc marti, sa gireze alegerea facuta", a spus Dumitrescu.
In paralel cu protestele societatii civile si cu divizarea Colegiului CNSAS, s-a accentuat disputa din interiorul Aliantei PNL-PD pe acest subiect.
Daca democratii au negat ca ar avea vreo raspundere in ceea ce priveste candidatura lui Turianu si au spus ca nu mai este nimic de facut, liberalii nu vor sa se resemneze.
La intalnirea de la Brasov cu revolutionarii ce au intrat in greva foamei, Ticu Dumitrescu a fost insotit de senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, ce a declarat ca "domnul Ticu Dumitrescu este singurul care poate sa reformeze institutia, fiind cel care a creat-o".

Olteanu: "Imi crapa obrazul de rusine"

Si mai ferm a fost presedintele Camerei Deputatilor, care a acuzat atat PD, cat si PSD de nerespectarea intelegerii politice anterioare. "Faptul ca aceste declaratii publice nu au fost ulterior respectate, atunci cand s-a votat, pe mine nu ma face decat sa-mi fie rusine si sa ma intreb ce o sa fac marti, cand o sa prezidez sedinta Camerei Deputatilor si o sa votam legea de modificare a <> in care am introdus acele legi pe care Ticu le-a considerat necesare ca CNSAS sa functioneze si sa ma intreb daca merita sa le mai votam sau nu", a spus Olteanu. Conservatorii profita de faptul ca nu au propus nici o persoana in Colegiu si de faptul ca democratii s-au trezit "incoltiti" in coalitie din cauza lui Ticu. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a afirmat ca Ticu este singurul care poate relansa activitatea CNSAS si nu a acceptat justificarile PD: "Ne-am insela daca am crede ca Turianu nu este sub controlul cuiva... Indiferent cat incercam sa explicam ca, din punct de vedere legal, odata ales a plecat de sub incidenta partidului care l-a propus, este fals. Partidele isi desemneaza in asemenea functii candidati despre care stiu ca le sunt fideli si nu cred ca Turianu face parte dintr-o alta categorie".

Berceanu vrea un CNSAS fara Turianu si Ticu

Senatorul Radu Berceanu a declarat ca va cere conducerii PD retragerea din CNSAS a celor doi competitori la conducerea Colegiului si desemnarea din partea Aliantei a unor persoane propuse numai de liberali. Acestia au fost criticati pentru declaratiile hazardate pe care le-ar fi facut pe tema scandalului din CNSAS. "Lideri importanti se hazardeaza in acuzatii de tot felul. Domnul Tariceanu vorbeste despre un lucru oribil atunci cand se refera la CNSAS. Ma intreb daca atunci cand 1.000 de liberali se intruneau si cadeau de acord pentru anticipate, iar in alta sala alti 1.000 de democrati se aratau favorabili anticipatelor, iar domnul Tariceanu, sfatuindu-se cu doua-trei persoane a zis ca nu trebuie anticipate, nu s-a intamplat un lucru oribil. Nu-mi aduc aminte ca domnul Tariceanu sa fi iesit si sa fi spus: <>. Acum, la CNSAS, tot printr-un vot, al celor 11 membri, s-a intamplat ce s-a intamplat", a acuzat Berceanu. Acesta a spus ca atacurile liberalilor la adresa PD nu vor ramane fara riposta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.