Debitele Dunarii, din cauza topirii bruste a zapezilor si a ploilor cazute in Europa Centrala, continua sa creasca pe sectorul fluvial Bazias-Portile de Fier II. Comandantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Ion Plesu, a
Debitele Dunarii, din cauza topirii bruste a zapezilor si a ploilor cazute in Europa Centrala, continua sa creasca pe sectorul fluvial Bazias-Portile de Fier II. Comandantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Mehedinti, Ion Plesu, a declarat, ieri, pentru Rompres, ca la Bazias, debitul a crescut in ultimele 12 ore cu 650 mc/sec, in cursul acestei zile inregistrandu-se 11800 mc/sec, la Portile de Fier I 11820 mc/sec, iar la Portile de Fier II - 11782 mc/sec.
Conform sursei citate, cota de atentie la punctul hidrometric Gruia, situat in aval de Portile de Fier II, de 610 centimetri a fost depasita cu alti 70 de centimetri, fapt care a dus la revarsarea apelor pe 90 de hectare de terenuri agricole din comunele Salcia, Garla Mare si Pristol. Potrivit directorului adjunct al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, Florin Uzumtoma, digul Badalan se mentine in faza I de aparare, cu un nivel in crestere cu 14 cm, respectiv 99 cm peste cota de atentie.
Pe Prut, zona indiguita Bratesul de Jos se afla in faza a II-a de aparare, iar zona indiguita Bratesul de Sus este in faza I de aparare. Cotele raurilor Bistrita, Siret si afluentii acestora au crescut, iar riscul revarsarii apelor ramane ridicat.
Terenuri agricole inundate
Dunarea a inundat mai multe gospodarii si sute de hectare de teren agricol in zona de sud-vest a judetului Constanta. Potrivit situatiei prezentate de Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), pe terenurile agricole din apropierea Dunarii au inceput sa apara infiltratii, iar digurile incep sa creeze probleme. Purtatorul de cuvant al DADL, Catalin Anton a declarat ca la Oltina, in zona in care Dunarea intra in judetul Constanta, o casa s-a prabusit din cauza apei, iar alte noua locuinte au fost serios afectate. Tot la Oltina, conform datelor DADL, pe o suprafata de 280 de hectare de teren agricol s-au produs infiltratii. In apropiere, la Dunareni, a aparut o infiltratie la un dig, a adaugat purtatorul de cuvant al DADL, care a precizat ca 10 localnici si cinci angajati ai Apelor Romane au consolidat lucrarea cu 100 de saci de pamant. Autoritatile au decis mentinerea restrictiilor de circulatie la traficul naval in Delta Dunarii si a traficului auto pe digul Macin - Smardan. La Bestepe, tot in judetul Tulcea, autoritatile au dispus consolidarea digurilor de aparare cu piatra aflata in dealurile din apropiere. Aproape jumatate din suprafata santierului Naval Damen Galati a fost inundata de apele Dunarii. Productia Santierului Naval Damen a fost afectata, dar conducerea considera ca nu se pune problema sa fie trimisi oameni acasa. Pentru angajatii care nu mai pot lucra in halele inundate s-au deschis deja fronturi de lucru in alta parte.
Europa Centrala sub ape
In Ungaria, aproape 350 de persoane ale caror locuinte sunt asezate in apropierea Dunarii au fost evacuate sambata. Inundatiile au provocat inchiderea cailor ferate in nordul tarii si a soselelor in nord-est. La Budapesta, sute de voluntari incercau sa limiteze folosind saci de nisip inaintarea apelor Dunarii pe insula Margitsziget, deja inundata partial. La Budapesta, sute de voluntari incercau sa limiteze folosind saci de nisip inaintarea apelor Dunarii pe insula Margitsziget, deja inundata partial. In Bavaria insa, situatia s-a stabilizat, desi mai multe strazi din Passau, oras situat pe malul Dunarii, erau inca inundate. Si Cehia, Slovacia si estul Germaniei sunt afectate de inundatii. Cel putin cinci persoane si-au pierdut viata din cauza cresterii nivelului apelor in ultimele zile in Cehia si in Slovacia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.