Consiliul de Securitate al ONU a acordat Iranului un termen de 30 de zile pentru a-si suspenda activitatile sensibile de imbogatire a uraniului. Intr-o declaratie adoptata, miercuri, in unanimitate, de cei 15 membri, Consiliul de Securitate solicita
Consiliul de Securitate al ONU a acordat Iranului un termen de 30 de zile pentru a-si suspenda activitatile sensibile de imbogatire a uraniului. Intr-o declaratie adoptata, miercuri, in unanimitate, de cei 15 membri, Consiliul de Securitate solicita Iranului sa "ia masurile cerute de Consiliul Guvernatorilor al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) (...) care sunt esentiale pentru a restabili increderea comunitatii internationale in caracterul exclusiv civil al programului sau nuclear".
Consiliul subliniaza "importanta deosebita a unei reinstaurari complete si durabile a suspendarii de catre Iran a oricarei activitati legate de imbogatirea uraniului, inclusiv intr-un cadru de cercetare si dezvoltare, iar aceasta suspendare sa poata fi verificata de AIEA".
Declaratia solicita ca, pana la sfarsitul lunii aprilie, directorul AIEA, Mohamed ElBaradei, sa prezinte un raport asupra modului in care Iranul se va conforma - sau nu - acestor dispozitii.
Elaborat de Franta in colaborare cu Marea Brtianie si cu sprijinul Statelor Unite, textul este rezultatul mai multor saptamani de negocieri intense intre cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia) si Germania.
Modificat de mai multe ori, documentul este, in forma adoptata, mult mai putin ferm decat in versiunea sa initiala, intrucat Rusia si China au facut presiuni pentru eliminarea pasajelor cu care nu erau de acord. Cele doua tari au contestat, in mod special, paragraful care stipula ca programul nuclear iranian constituie o amenintare la adresa pacii si securitatii internationale. Moscova si Beijingul s-au opus acelor pasaje care, intr-o etapa ulterioara, ar putea deschide calea pentru masuri punitive.
In cazul in care Iranul nu se conformeaza cerintelor, "Consiliul de Securitate isi va asuma responsabilitatile, mingea este acum in terenul Iranului", a declarat ambasadorul Frantei la ONU, Jean-Marc de La Sabliere.
"In 30 de zile, Consiliul de Securitate va fi competent si pregatit sa actioneze", a afirmat colegul sau american, John Bolton.
Nici unul dintre ei nu a precizat, insa, ce anume ar putea decide institutia daca, la sfarsitul lunii aprilie, raportul AIEA va anunta ca Iranul nu se conformeaza cerintelor.
Reprezentantii diplomatiilor celor cinci tari membre permanente ale Consiliului de Securitate si cel al Germaniei s-au reunit, ieri, la Berlin, pentru a discuta o strategie pe termen lung fata de problema ridicata de proiectele nucleare ale Iranului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.