NATO va revizui pactul incheiat cu Belarus in 1995, ca urmare a acuzatiilor de fraudare a alegerilor prezidentiale din 19 martie si a arestarilor masive in randurile sustinatorilor opozitiei, a anuntat un oficial al Aliantei.
Acesta a declarat
NATO va revizui pactul incheiat cu Belarus in 1995, ca urmare a acuzatiilor de fraudare a alegerilor prezidentiale din 19 martie si a arestarilor masive in randurile sustinatorilor opozitiei, a anuntat un oficial al Aliantei.
Acesta a declarat ca aliatii nu s-au decis asupra masurilor care ar putea fi adoptate, dar ambasadorii de la Bruxelles vor analiza optiunile, zilele acestea.
Victoria presedintelui Aleksandr Lukasenko a fost denuntata drept frauduloasa de catre observatorii internationali, Uniunea Europeana si Statele Unite, care au constatat ca votul s-a desfasurat intr-un "climat de teama".
Uniunea Europeana a precizat ca, incepand din luna aprilie, intentioneaza sa impuna impotriva Belarusului o serie de sanctiuni, precum interzicerea vizelor pentru presedintele Lukasenko si alti oficiali.
Raportorul ONU, Severin, denunta arestarile abuzive
Raportorul special pentru drepturile omului in Belarus, Adrian Severin, si alti sase trimisi ai ONU au declarat, miercuri, ca printre cei retinuti in cadrul manifestatiilor de la Minsk se numara jurnalisti belarusi si straini.
"In cele mai multe cazuri, membrii familiilor lor nu stiu unde se afla", informeaza grupul, intr-un comunicat publicat recent la Geneva.
Expertii ONU care se ocupa de prevenirea torturii, respectarea libertatii de expresie, detentia arbitrara si disparitiile involuntare au cerut autoritatilor de la Minsk sa dezvaluie numele si locatiile celor detinuti, precum si detalii privind acuzatiile pronuntate impotriva lor.
Cateva zeci de sustinatori ai opozitiei din Belarus au organizat, miercuri seara, un miting neautorizat la Minsk, transmite Itar-Tass, in pagina sa electronica.
Manifestantii au aprins lumanari in apropierea statiei de metrou Nemiga, pentru a-si demonstra solidaritatea cu cei arestati pentru participarea la demonstratiile neautorizate din Piata Octombrie, la 24 si 25 martie.
Statia de metrou Nemiga are o semnificatie aparte pentru locuitorii capitalei belaruse, deoarece 53 de tineri au murit tragic acolo in urma cu sapte ani. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.