Rezultatele scrutinului de duminica il plaseaza pe presedintele ucrainean Viktor Iuscenko intr-o pozitie incomoda, fiind nevoit sa aleaga intre Iulia Timosenko, pe care a demis-o pentru ca nu a reusit sa se dovedeasca un "jucator de echipa", si Ianuk
Rezultatele scrutinului de duminica il plaseaza pe presedintele ucrainean Viktor Iuscenko intr-o pozitie incomoda, fiind nevoit sa aleaga intre Iulia Timosenko, pe care a demis-o pentru ca nu a reusit sa se dovedeasca un "jucator de echipa", si Ianukovici, contracandidatul sau la alegerile prezidentiale din 2004. Dupa numararea a 98% din voturi, partidul lui Ianukovici a obtinut 31 de procente, Blocul Timosenko 22,3%, iar Ucraina Noastra doar 14%. Partidul Socialist, cea de-a treia formatiune din coalitia "portocalie", a intrunit 5% din voturi.
Fostul premier ucrainean, Iulia Timosenko, a facut apel, la fostii sai aliati din timpul Revolutiei Portocalii, in vederea incheierii rapide a unui acord cu partidul proprezidential Ucraina Noastra, pentru refacerea coalitiei "portocalii" si a excluderii de la guvernare a fortelor politice proruse, informeaza Reuters. Blocul Timosenko, condus de fostul premier, a obtinut cele mai bune rezultate electorale dintre partidele liberale, devansand formatiunea proprezidentiala Ucraina Noastra. Ea l-a sprijinit pe Iuscenko in timpul Revolutiei portocalii din 2004, in urma careia a fost inlaturat de la putere regimul prorus, dar a fost demisa din functie dupa opt luni. Desi Partidul Regiunilor al lui Viktor Ianukovici, adversarul politic al lui Iuscenko, a obtinut cele mai multe voturi, partidele "portocalii" ar putea intruni impreuna majoritatea parlamentara, noteaza sursa citata. Timosenko a cerut aliatilor presedintelui sa incheie rapid un acord de coalitie si a declarat ca nu va colabora cu nici o alianta din care face parte Ianukovici. "Le cer liderilor (partidului) Ucraina Noastra sa nu amane pe maine sau pe alta data discutiile si semnarea unui memorandum", a declarat Timosenko.
Ea a adaugat ca, in cazul in care formatiunea Ucraina Noastra va incheia o alianta cu Partidul Regiunilor, "sansele ca noi sa trecem in opozitie sunt de 100%". Presedintele Iuscenko a refuzat sa faca comentarii in privinta negocierilor pentru formarea unei coalitii. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.