Dupa ce Directia Generala Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a declansato campanie de informare a oamenilor de afaceri chinezi despre riscurile la care se expun in cazul realizarii unor operatiuni ilegale, s
Dupa ce Directia Generala Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) a declansato campanie de informare a oamenilor de afaceri chinezi despre riscurile la care se expun in cazul realizarii unor operatiuni ilegale, si Autoritatea Nationala a Vamilor a pus la punct un protocol privind cooperarea dintre cele doua state.
La Beijing a avut loc, in aceasta saptamana, semnarea Memorandumului de Intelegere intre Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania si Administratia Generala a Vamilor Republicii Populare Chineze privind cooperarea si asistenta administrativa in domeniul vamal. Potrivit acestui document, se urmareste acordarea de asistenta prin furnizarea de informatii care sa contribuie la aplicarea corecta a legislatiei vamale, la facilitarea traficului legal de marfuri, precum si la prevenirea, investigarea si combaterea oricarei operatiuni care incalca normele in vigoare. Gelu Stefan Diaconu, vicepresedinte al ANA, si Mou Xinsheng, ministrul vamilor din Republica Populara Chineza, au semnat acordul in prezenta presedintelui Traian Basescu si a omologului sau, Hu Jintao.
Pentru o colaborare cat mai fructuoasa si pentru eliminarea oricaror ilegalitati, DGA a lansat in luna februarie a.c. o campanie anticoruptie de informare a tuturor oamenilor de afaceri chinezi din Romania. Conducerea DGA s-a intalnit cu reprezentantii Ambasadei Republicii Chineze la Bucuresti, convorbirile fiind purtate inclusiv cu Excelenta Sa, consulul Wang Tieshan. Discutiile, precizeaza DGA, au avut drept scop informarea oamenilor de afaceri chinezi cu privire la legislatia romana in domeniul coruptiei, precum si prezentarea activitatilor realizate de DGA pe linia de prevenirii si combaterii acestui fenomen. Deschisi dialogului, participantii la discutie au hotarat o colaborare imediata, in beneficiul ambelor parti, urmand ca in scurt timp sa fie demarata campania de informare. Partea romana s-a angajat sa asigure afise si pliante atat in limba romana cat si in cea chineza, cu un mesaj anticoruptie si linia telefonica gratuita - 0800 806 806 - linie verde anticoruptie - pentru toti cetatenii chinezi care desfasoara activitati in Romania, iar partea chineza a promis ca va informa comunitatea si va publica materialele in spatiile comerciale. Un prim pas, in cadrul acestui proiect, a fost deja realizat, in urma cu 2 zile, in complexele comerciale Europa, Niro, Dragonul Rosu. Mai multi ofiteri anticoruptie din cadrul DGA au mers pentru a distribui afise si pliante si pentru a purta o serie de discutii cu comerciantii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.