Protestele pasnice ale opozantilor presedintelui belarus, Aleksandr Lukasenko, au fost reprimate cu brutalitate de fortele speciale ale acestuia. Multi dintre manifestanti au platit scump curajul de a iesi in strada pentru a contesta corectitudinea s
Protestele pasnice ale opozantilor presedintelui belarus, Aleksandr Lukasenko, au fost reprimate cu brutalitate de fortele speciale ale acestuia. Multi dintre manifestanti au platit scump curajul de a iesi in strada pentru a contesta corectitudinea scrutinului din 19 martie. Ciracii dictatorului nu au ezitat sa loveasca in stanga si in dreapta si sa faca uz de gaze lacrimogene. Sute de persoane au fost interpelate si maltratate. Unul dintre candidatii opozitiei la prezidentiale, Aleksandr Kozulin, arestat sambata, la Minsk, in timpul unui miting de protest, a fost inchis intr-un penitenciar din Jodino (oras situat in apropierea capitalei), unde este tratat intr-un mod inacceptabil. Ignorandu-se recomandarile medicilor, care au solicitat spitalizarea lui Kozulin, acestuia i se refuza dreptul la ingrijiri medicale. Fostul candidat la presedintie a depus plangere pentru tratamentele "inumane" la care a fost supus, asemenea altor detinuti, a informat avocatul sau, Igor Rinkevici, noteaza Mediafax. Potrivit declaratiilor lui Rinkevici, Kozulin, lovit de mai multe ori, prezinta "hematoame pe spate si rani la genunchi"."A fost adus la inchisoarea din Jodino in genunchi si legat la ochi. Se jucau cu pistoalele automate in apropierea lui, repetandu-i ca <<se va sfarsi rau pentru el, deoarece a pierdut>>", a relatat avocatul. Aleksandr Kozulin, in varsta de 50 de ani, este anchetat pentru "huliganism", riscand pana la sase ani de inchisoare. In afara de Kozulin, autoritatile belaruse au arestat sute de persoane care au participat la manifestatii impotriva lui Lukasenko.
Ceremonia de investitura a lui Aleksandr Lukasenko, prevazuta, initial, sa se desfasoare maine, a fost amanata pentru prima jumatate a lunii aprilie, a anuntat secretarul Comisiei Centrale Electorale-Nikolai Lozovik, fara a furniza vreo explicatie in legatura cu acest demers.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.