Monica Macovei a solicitat ieri autoritatilor cehe sa-l incarcereze pe Frantisek Priplata - condamnat la opt ani de detentie de catre magistratii romani, pentru organizarea uciderii liderului sindical Virgil Sahleanu. Ministerul Justitiei a transmis
Monica Macovei a solicitat ieri autoritatilor cehe sa-l incarcereze pe Frantisek Priplata - condamnat la opt ani de detentie de catre magistratii romani, pentru organizarea uciderii liderului sindical Virgil Sahleanu. Ministerul Justitiei a transmis ministerului omolog al Republicii Cehe prin curier rapid, cererea formulata de procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Oradea, prin care autoritatile cehe sunt solicitate sa preia executarea pedepsei de opt ani cu inchisoarea aplicata de instantele romane cetateanului ceh Frantisek Priplata si, totodata, arestarea acestuia pana la luarea unei decizii cu privire la preluarea executarii pedepsei. Solicitarea a fost formulata in temeiul dispozitiilor articolului 2 din Protocolul aditional la Conventia europeana asupra transferarii persoanelor condamnate, adoptat la Strasbourg pe 19 decembrie 1997, la care atat Romania, cat si Republica Ceha sunt parte.
Cererea de preluare a executarii pedepsei formulata de procurorul general a fost inregistrata la Ministerul Justitiei in 20 martie, procedandu-se, in regim de urgenta, la examenul de regularitate internationala si la traducerea documentatiei.
Extradare refuzata
Ministerul Justitiei ceh comunicase anterior acestei solicitari Ministerului roman al Justitiei respingerea cererii de extradare a lui Frantisek Priplata, formulata in anul 2005. Respingerea cererii de extradare a fost motivata de Ministerul Justitiei ceh prin constatarea, de catre instanta ceha competenta, a inadmisibilitatii acesteia, in conditiile in care, potrivit legii penale cehe, cetatenii acestei tari nu pot fi extradati din tara de origine. Autoritatile cehe urmeaza sa se pronunte asupra cererii de preluare a executarii pedepsei de opt ani cu inchisoarea aplicata de instantele romane cetateanului ceh si, totodata, si asupra cererii de arestare a acestuia, urmand ca solutia sa fie comunicata Ministerului roman al Justitiei.
A fugit inainte de a fi arestat
Priplata a fost condamnat in Romania la opt ani de inchisoare si ar fi trebuit sa isi inceapa pedeapsa pe 7 septembrie 2005. Cehul a reusit insa sa treaca frontiera, ajungand in tara sa, unde a fost vazut la o prezentare de moda la care participa fiica lui, in localitatea Buchlovice. Priplata, care a fost dat in urmarire internationala, a sustinut ca a trecut granita romano-ungara la inceputul lunii august a anului trecut, pe frontiera verde, printr-o zona unde nu era nimeni. "Am fost o perioada in Brasov. De acolo am plecat cu trenul, am facut autostopul si am plecat prin partea verde dintre Romania si Ungaria, adica nu pe granita, ci pe fasia verde. Mi-a fost frica foarte tare, dar am avut noroc ca in zona aceea atunci nu era nimeni. Si am putut trece", declara Priplata. Imediat dupa fuga acestuia din Romania, Politia de Frontiera a anuntat ca a declansat o ancheta interna pentru a clarifica in ce conditii a reusit el sa iasa din tara. Cehul a mai incercat o data sa fuga din Romania, fiind retinut de politisti in 20 septembrie 2000, la Vama Bors.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.