Jurnalistii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti in Irak au vorbit ieri, la un an dupa acest eveniment, despre modul in care si-au continuat viata. S-au intors in tara dupa mai bine de doua luni in care au fost inchisi intr-o c
Jurnalistii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti in Irak au vorbit ieri, la un an dupa acest eveniment, despre modul in care si-au continuat viata. S-au intors in tara dupa mai bine de doua luni in care au fost inchisi intr-o camera si paziti de oameni inarmati, pentru care vita umana nu avea valoare. Acum, cand se implineste un an de la rapire, Marie Jeanne, Ovidiu si Sorin inca incearca sa revina la viata de dinainte, constienti fiind, totusi, ca trecutul le mai poate juca feste.
In noaptea dintre 28 si 29 martie, Romania era zguduita de anuntul disparitiei a trei jurnalisti romani aflati in Irak. In doar cateva zile, intreaga lume stia ca Marie Jeanne Ion, reporter al televiziunii Prima TV, Sorin Miscoci, cameraman al aceluiasi post, si Eduard Ovidiu Ohanesian de la Romania libera, carora li se adauga cetateanul arabo-american Mohamed Munaf, au fost rapiti in Bagdad de un grup de teroristi. Aproape doua luni, pana la 22 mai, momentul eliberarii celor trei, romani, francezi si musulmani, de la politicieni pana la oameni simpli, au reactionat, fiecare in stilul sau, cu gandul ca rapitii ar putea fi ucisi. Mitingurile, zbaterile unora si penibilitatea altora, gandurile de bine, toate au ramas undeva in urma, invaluite in ceata. Proaspat angajat al postului Antena 1, Sorin Miscoci spune ca, din punct de vedere profesional, viata lui decurge absolut firesc. "In afara de faptul ca ma cunoaste mai multa lume nu s-a schimbat nimic", marturiseste el. Dupa ce a imbracat costumul portocaliu, jurnalistul nu mai poate adormi fara sa se gandeasca la acel moment. "Nu am avut cosmaruri, nici eu, nici colegii mei. Insa imi este teama ca viata de acum nu este reala si ca as putea sa ma trezesc iar inchis", isi aminteste el. Presedintele Traian Basescu l-a sunat in mai multe randuri, chiar si de sarbatorile de iarna. "Probabil s-a atasat mai mult de mine din cauza costumului portocaliu. Mie chiar imi este drag ca om", spune Miscoci despre presedintele care si-a asumat mare parte din meritele eliberarii.
Ohanesian presat de "baietii cu ochi albastri"
Ovidiu Ohanesian este mult mai vehement cu trecutul. "Rapirea nu m-a afectat sub nici o forma. Nu stau cu gandul la asta. Sunt acelasi provincial care incearca sa-si faca meseria", spune el. Ohanesian este foarte dezamagit de modul in care autoritatile romane ancheteaza cazul rapirii. "In acest moment, ancheta nu se afla in niciun stadiu. In ce stadiu sa se afle cand ministrul Justitiei a dat un ordin in decembrie 2005 prin care cere ca actele legate de extradarea lui Munaf sa nu fie inaintate autoritatilor americane?", povesteste el. In plus, jurnalistul spune ca ancheta sa nici nu mai este necesara in conditiile in care cazul rapirii este "musamalizat" de autoritati, oamenii sunt audiati si mai apoi lasati in pace. "Nu vedeti ca nu aresteaza pe nimeni din presa, politica, economie? Totul se acopera pentru ca Haysam si Munaf sunt implicati in afaceri cu oameni politici, chiar si cu serviciile secrete au desfasurat afaceri, cu explozibil, armament...", explica el. Despre energica Marie Jeanne Ion nu se stiu foarte multe lucruri. Si ea a parasit de curand postul Prima TV si isi cauta loc intr-o alta televiziune. Spre deosebire de Miscoci, viata profesionala a lui Ohanesian este inca legata de episodul rapirii. Jurnalistul de la Romania libera a spus ca, atat el, cat si ziarul la care lucreaza, au avut de-a face cu presiuni "din partea baietilor cu ochi albastri" pentru a nu dezvalui anumite amanunte si informatii in mai multe anchete, nu numai cea a rapirii. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.