Secretarul de stat pe probleme de minerit din cadrul Ministerului Economiei, Ionel Mantog, a fost pus sub invinuire ieri de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarul "Stramutatilor de lux". Ionel Mantog a fost audiat la DNA,
Secretarul de stat pe probleme de minerit din cadrul Ministerului Economiei, Ionel Mantog, a fost pus sub invinuire ieri de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarul "Stramutatilor de lux". Ionel Mantog a fost audiat la DNA, anchetatorii prezentandu-i acuzatiile care i-au fost aduse. Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan, secretarul de stat este acuzat de comiterea infractiunilor prevazute de Legea 78/2000 privind fapte de coruptie. Concret, Mantog ar fi incalcat articolul 12 din aceasta lege, referitor la "folosirea in orice mod direct sau indrect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii" pentru folosirea lor in obtinerea unor sume de bani, bunuri sau alte foloase. In acelasi timp, DNA a precizat ca alaturi de Ionel Mantog mai sunt cercetate alte patru persoane, a caror nume nu le-a facut insa publice. De asemenea, DNA nu a dorit sa dea mai multe detalii despre caz, sustinand ca acest lucru nu este posibil intrucat cele patru persoane anchetate alaturi de Mantog nu au aflat oficial ce acuzatii le sunt aduse.
"Este un dosar fabricat"
Dosarul "Stramutatilor de lux" a fost deschis la Parchetul Curtii de Apel Craiova, care si-a declinat insa competenta catre procurorii anticoruptie. Persoanele cercetate sunt acuzate ca ar fi cumparat, la preturi derizorii, locuintele persoanelor care urmau sa fie stramutate din zonele respective din cauza lucrarilor miniere care urmau sa se efectueze prin programul de investitii al CNLO. In schimbul gospodariilor, conform Mediafax, unitatile miniere ar fi construit noilor proprietari vile de lux in cartierul Primaverii, de la marginea municipiului Targu-Jiu.
Referindu-se la acuzatiile care i-au fost aduse, Ionel Mantog a declarat ca dosarul este "fabricat de prin 2002-2003" si ca se bazeaza pe reclamatii anonime. "Este un dosar fabricat de prin 2002-2003, care a inceput cu niste reclamatii anonime, si a fost preluat apoi de Corpul de control al fostului ministrul al Economiei, Dan Ioan Popescu. Eu am dat si atunci o serie de declaratii pe marginea acestui subiect si asteptam sa se termine", a spus Mantog. El a afirmat ca acuzatiile din acest dosar au fost preluate in mai multe randuri cand era vorba despre persoana sa, si spera ca ancheta DNA sa se finalizeze cu un rezultat "pentru a pune capat" tuturor speculatiilor. Secretarul de stat a mai spus ca perioada 2002-2003 a ocupat functia de director de resurse umane in cadrul fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), unde nu avea legatura cu activitatile de investitie sau productie.
De asemenea, Ionel Mantog sustine ca informatiile privind stramutarea persoanelor si cumpararea de locuinte erau cunoscute, mentionand ca exista o adresa a companiei catre DNA in care se specifica acest fapt. "Informatiile respective nu au avut nici un grad de clasificare si exista la DNA un raspuns din partea societatii care precizeaza acest lucru. Tot in legatura cu aceasta trebuie sa spun ca zonele care urmau sa fie expropiate erau cunoscute pentru ca nu se mai dadeau autorizatii de constructie pe terenurile respective, ba chiar o serie de familii au fost stramutate inaintea mea", a conchis secretarul de stat. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.